Замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ

Човић: БиХ не може у преговарачки процес са ЕУ док су странци у Уставном суду

  • Извор: СРНА
  • 28.12.2023. 18:47

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да БиХ не може ући у преговарачки процес са ЕУ све док су странци у институцијама правосуђа и у Уставном суду БиХ.

Човић је истакао да су сви у БиХ сагласни да странци морају отићи из Уставног суда, али да се и даље воде дискусије око термина њиховог одласка.

Говорећи о европском путу, Човић је нагласио да ће кључ свега бити Изборни закон, наводећи да комплетна активност политичких актера у фебруару наредне године мора бити на измјенама и допунама овог акта.

Човић је изразио наду да ће на наредној сједници Дома народа на дневном реду бити приједлози закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, о судовима, као и нацрт буџет институција БиХ, који је, напомиње, морао бити завршен до краја ове године.

- Имамо довољно времена за корекције и осталих закона из 14 приоритета, а када је у питању генералска структура, опет се покушао нарушити склад између Министарства одбране и Предсједништва и са те стране смо вјеровали да је добро промијенити и Закон о одбрани - рекао је Човић новинарима у Сарајеву.

Говорећи о расправи о тачкама дневног реда данашње сједнице Дома народа које су се односиле на Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ, Човић је навео да је Клуб хрватског народа јасно указао да је тренутни састав ЦИК-а именован мимо закона, процедура и Устава БиХ.

- У једном тренутку једна група људи је осјетила да има доминантну већину, коју је предводио СДА и то су урадили - истакао је Човић.

Он је подсјетио и да је дијелу садашњег састава ЦИК-а истекао мандат, док су неки чланови Комисије у пензији.

- Сви они који су именовани тада у Представничком дому, сматрамо да су именовани мимо закона - рекао је Човић.

Предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић подсјетио је да је овај дом ове године усвојио 12 закона, од којих је пет такозваних европских.

- Не могу бити у потпуности задовољан, али ни незадовољан, ако погледамо претходне године и број закона који је усвојен - навео је Адемовић.

Говорећи о данашњој сједници Дома народа, Адемовић је рекао да је усвојено 10 споразума који су важни за даљи развој БиХ, те додао да Дом није разматрао Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм