Образложено и зашто

ЦИК одбацио пријаву СДС-а за учествовање на изборима

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2024. 21:02

Српској демократској странци забрањено је да учествује на октобарским локалним изборима.

Централна изборна комисија БиХ одбацила је пријаву СДС-а јер, како су појаснили, не испуњавају прописане услове због тога што је рачун странке за финансирање кампање отворен на физичко лице. Пет чланова ЦИК-а било је за одбацивање пријаве, а један је био против.

Централна изборна комисија је образложила ову одлуку. Образложење је дала члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина.

„Уколико би се прихватило овакво образложење, ми не би могли контролисати финансирање политичке странке, јер је рачун за финансирање на трећем лицу а треће лице према ЦИК-у није овјерено за учешће на локалним изборима, то је физичко лице које не ради у име и за рачун странке, већ у своје име а за рачун странке. Како смо дошли до тога да на територији БиХ странка која нема никакву казну, којој није забрањено дјеловање, која је увијек прије учествовала на изборима, ништа није промијењено, како сада не може да учествује зато што нема рачун и због чега нема рачун, то је питање за неке друге стране. Нисмо ми довели до тога да странке не може отворити рачун“, рекла је Бјелица Прутина.

Милан Миличевић, предсједник СДС-а, на позиве АТВ-а није одговарао. Јавио се неким другим медијима и поручио како се нада да ће гласачи у октобру имати прилику да гласају за њих на основу пријаве за изборе коју су поднијели као странка или на новој листи под другим именом, која је такође пријављена. СДС ће се, каже лидер странке, свим средствима борити да судским путем оспори ову одлуку. 

"Сматрамо да смо као странка која није забрањена дискриминисани, ми и наших сто хиљада бирача којима се онемогућава да изразе своју политичку вољу", рекао је он.  

Уколико буду присиљени да на изборе изађу под "резервним именом", рекао је да ће им бити знатно отежано учешће на изборима, али да их то неће спријечити да се кандидују.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: