Na predstojećim izborima

CIK BiH namjerava da spriječi kandidaturu Dodika i Čovića?

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2022. 19:01

Kako spriječiti Milorada Dodika i Dragana Čovića da se ovaj put ne kandiduju na izborima, tim se izgleda, ovih dana bave u Centralnoj izbornoj komisiji. Da se u Sarajevu nešto kuha, dokazuje i izjava predsjednika CIK-a koji Izborni zakon provlači korz sitna crijevca. Suad Arnautović Zakon tumači po svom i kaže da bi Kristijan Šmit mogao da presudi pojedinim kandidaturama. Ako njemački državljanin kaže da se Dodik i Čović ponašaju antidejtonski, CIK im vjerovatno neće ovjeriti učešće na predstojećim izborima.

"11. maja, visoki predstavnik će podnijeti izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a. Ja ga nisam do sada čitao, nisam ga vidio, ali saradnici su mi rekli da ima eksplicitno, da li sad imenom ne znam, da se navode pojedina imena koja se antidejtonski ponašaju", kaže Arnautović.

Da bi tako nešto bilo presedan, smatra i srpski član Predsjedništva BiH. Milroad Dodik poručuje da će, bez obzira na opstrukcije, ponovo biti kandidat na izborima. 

"Mislim da Centralna izborna komisija nije ta koja o tome odlučuje. To nije njegova pamet očigledno. Znamo mi da u Sarajevu samo razgovaraju o tome kako spriječiti Dodika da se kandiduje jer to znači krah Republike Srpske. To je njihova konotacija. Vidjećemo, ostaje nam da se borimo da idemo dalje. Ja ću se svakako kandidovati pa ćemo vidjeti", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

O CIK-u su već sve rekli i hrvatski predstavnici. Za HDZ BIH komisija na čelu sa Arnautovićem radi isključivo za bošnjače frakcije. Uglavnom na štetu hrvatskog naroda. 

"Dobro je da se javio predsjednik Izborne komisije pa da kaže da će oni procijeniti d ali neko antidejtonski djeluje pa će ga skinuti ili ne potvrditi ga na listama. Do dovoljno govori u kakvom ambijentu živimo i šta je namjera tih ljudi. Zato im to nikada neće proći. Dobro je da su to javno kazali", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. 

Da je CIK produžena ruka SDA, smatraju i analitičari. Za plan Suada Arnautovića, kažu, ne postoji nikakva šansa. 

"Formalno pravno takvo nešto nije moguće u bilo kakvom izbornom kapacitetu. Izborni zakon jasno precizira ko ne može biti kandidat i ko ne može izaći na izbore. Dakle samo lica koja služe pravosnažnu kaznu pred sudovima u BiH koja se nisu odazvali na pozive suda a nalaze se pod sankcijama suda, a sve izvan toga je zaista spekulacija", ističe Nevenko Vranješ, profesor na FPN-u.

Izjave predsjednika CIK-a su antiustavne i antidejtosne, smatraju u SNSD-u. U CIK-u sjede i dva člana iz Republike Srpske bliski opoziconim strankama SDS i PDP. 

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм