Адвокат

Бубић: Суд потврдио да је ријеч о политичком процесу, имунитет Шмита дискутабилан

  • Извор: АТВ
  • 22.05.2024. 15:15

Адвокат предсједника Републике Српске Горан Бубић поручио је да је Суд БиХ, одбијањем да Кристијан Шмит свједочи, потврдило оно што одбрана од почетка тврди, а то је да је овај процес - политички процес, чији је циљ елиминација Додика из политичког живота.

"Данас на Суду смо добили потврду онога што одбрана тврди од почетка а то да је је у питању политички процес", рекао је Бубић на конференцији за новинаре након рочишта.

"Судија је одбијајући приједлог да се саслуша Кристијан Шмит позвала се на једно писмо МИП-а БиХ које није тражио ни Суд ни Тужилаштво нити је одбрана имала икаква сазнања о том писму. То писмо је послужило као образложење наводног имунитета Кристијана Шмита. То је неприхватљиво и корпус деликти", нагласио је адвокат Бубић.

Нобило: Имамо материјалну потврду да постоји комуникација између Суда и неких вансудских елемената

Нобило: Имамо материјалну потврду да постоји комуникација између Суда и неких вансудских елемената

Нагласио је да је питање имунитета јако дискутабилно с обзиром на његово "непостављање на мјесто високог представника".

"Заправо добијамо сталну потврду овог што од почетка тврдимо. У прилог томе је и одбијање свједока Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине, чијем саслушању се чак ни Тужилаштво БиХ није противило. Али, зашто је одбијен тај приједлог. Одбијен је због тога да се проба замаглити да предсједник Додик не проводи политику Републике Српске, јер је саслушање свједока Стевандића било на околност закључака Народне скупштине од 10. марта 2021. године, гдје се Народна скупштина као највиши орган Републике Српске, као једне од 5 потписница Анекса 10 Дејтонског споразума изјаснила у погледу статуса високог представника и противила се доласку с обзиром на овлаштења управо из Анекса 10, који предвиђа да се високи представник поставља на приједлог уговорних страна, а да га онда потврђује и СБ УН", истакао је Бубић.

Пратите нас и путем Вибера