Ivo Tadić

Bošnjačke stranke kandidovale "svoje Hrvate" za Dom naroda

  • 29.07.2018. 11:32

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Ivo Tadić /HDZ/ tvrdi da su bošnjačke stranke već kandidovale "svoje Hrvate" u federalni Dom naroda.

"Dovoljno je samo pogledati liste u Zeničko-dobojskom kantonu i biće vam sve jasno. `Naša stranka` ima nosica liste Hrvaticu, DF-u je na drugom mjestu na listi Hrvat, SBB-u na trećem mjestu, SDP-u na četvrtom i petom", rekao je Tadić za "Večernji list", izdanje za BiH.

On dodaje da je na listi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na sedmom mjestu Hrvat, a isto je i na listi SDA.

Prema njegovim riječima, cilj bošnjačkih stranaka je da sa što više ovakvih kandidata popune Klub hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"To nam jasno govori da bošnjačke stranke i dalje žele da biraju predstavnike Hrvatima", rekao je Tadić.

On pojašnjava da oni to rade jer žele da svojim kandidatima iz reda hrvatskog naroda iz Zenice, Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Goražda dobiju trećinu unutar hrvatskog kluba u Domu naroda, jer bi na taj način mogli da biraju predsjednika FBiH, a s druge strane Hrvati neće imati dvotrećinsku većinu i neće moći da pokreću vitalni nacionalni interes po bilo kom pitanju.

"Predstavnici hrvatskih političkih stranaka spremni su da prihvate svako rješenje u kojem drugi neće birati hrvatske predstavnike", poručuje Tadić.

On izražava nezadovoljstvi i činjenicom da je u Parlamentu FBiH, pod pritiskom boračke populacije, izglasan Zakon o demobilisanim borcima bez konsultacija sa legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.

Prema njegovim riječima, taj zakon na koji je uloženo više od 40 amadmana, i koji je u različitim tekstovima usvojen u Predstavničkom i Domu naroda, neopravdan je i neprovediv, posebno sa aspekta boračkog dodatka.

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм