Бањалука

БОРС: Санкционисати лица и медије из ФБиХ који шире мржњу и вријеђају Србе

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 15:17

Борачка организација Републике Српске позвала је правосудне институције да санкционишу медије и појединце у ФБиХ који су претходних дана ширили мржњу и вријеђали Србе.

БОРС је реаговао на хајку која се подигла у федералним медијима против једног броја припадника ОС БиХ српске националности који су положили вијенац на Споменик погинулим српским борцима у Калиновику 14. маја ове године.

Како су навели, у питању је вјерски догађај, што су поједини медији искористили да шире вјерску и националну мржњу.

"Како су поједини федерални медији пренијели, а након чега је и услиједила и кривична пријава против лица српске националности која су положила вијенце, српска делегација је полагањем вијенаца наводно одала почаст генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу", навели су и додали:

"Исти ти медији свјесно су прећутали да је полагање вијенаца у Калиновику организовано након молитве и васкршњег ручка који се годинама традиционално припремају на овом подручју, а полагањем вијенаца одата је почаст за 359 погинулих српских бораца чија су имена исписана на овом споменику. Свако ко се имало разумије у православне обичаје и традицију мора знати да Срби никад не полажу вијенце за живе људе, нити подижу споменик неком за живота. Ово је било искључио одавање помена за 359 погинулих српских бораца, организовано у складу са православним обичајима и у склопу обиљежавања Васкрса и као такво се мора посматрати. Све остало је намјерно ширење неистине, ширење националне и вјерске мржње, покушај деградирања и понижавања замјеника Министра одбране БиХ Александра Гогановића, начелника Заједничког штаба ОС БиХ генерал-пуковника Гојка Кнежевића и свих осталих Срба који су учествовали у овом обиљежавању".

Нагласили су да је овај напад на српске кадрове у ОС БиХ и Министарству одбране БиХ покренут са циљем да се српски кадрови понизе и деградирају, да се наруши национална структура у ОС БиХ и Министарству одбране, а појединци из српског народа чак и прикажу као наводни злочинци.

"Позивамо правосудне институције БиХ да санкционишу сва појединачна лица и медије који су искористили вјерски догађај у Калиновику да шире вјерску и националну мржњу међу грађанима БиХ и вријеђају лица српске националности која су присуствовала овом догађају. Само међусобним уважавањем, прихватањем различитости и откривањем потпуне истине о протеклом рату из које се види да је У њему страдао и велики број Срба, као што је 359 бораца чија су имена уписана на Споменику у Калиновику, може се градити сложена државна заједница звана БиХ и само на тај начин могу опстати заједничке институције, као што су и Оружане снаге БиХ", закључили су из БОРС-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.