Пропадају милиони на рачуну

Без расподјеле новца од путарина БиХ неће добити буџет

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2024. 19:35

Док федерални министар финансија у фотељи Управног одбора Управе за индиректно опорезивање коначно не гласа за коефицијенте за расподјелу прихода за реконструкцију путева, БиХ неће добити буџет. Подвукао је то данас предсједник Републике Српске Милорад Додик. То је, каже, једини начин да се спријечи пропадање више од 250 милиона марака, јер усвајања коефицијената нема чак ни пет мјесеци од договора политичких лидера у Лакташима да Републици Српској умјесто 38 припадне 36 одсто средстава.

"У Федерацији у Управном одбору УИО неће да гласају за оно што је политички договорено. Кад их год питамо они споре да је то у реду, али нема никакве реализације. Сада би повећавали буџет који опет није споран да остане у оквирима који су били прошле године, повећан за дио добити који је остварила Централна банка БиХ који се уплаћује у буџет. То је негдје 40 милиона. Дакле, у том оквиру имају договорен буџет, али тај буџет неће бити усвојен док се не распореде ова средства", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Све више новца од путарина се сваким радним даном слива на посебан рачун Управе за индиректно опорезивање БиХ . Ништа ту не би било спорно да више од 20 милиона марака нераспоређивањем и неулагањем није пропало. 

"Од 2018 године до данас на посебном подрачуну јединственог рачуна акумулирао се износ од 258 милиона марака нераспоређених прихода. Ради се о средствима која би требала припасти ентитетским предузећима за изградњу путева", каже Дарјана Маглов, портпарол УИО БиХ.

Због тога су предузећа за изградњу путева Републике Српске, али и другог ентитета принуђена на отплаћивање огромних кредита, али и камата, умјесто да улажу примарни прихода од путарина. Министар финансија другог ентитета данас се није јављао ни на телефон, иако је у Федерацији радни дан. Одавно не поштују ни Закон о приступу информација, па већ мјесецима нема ни одговора о проблему расподјеле новца.

Посљедња сједница Управног одбора Управе за индиректно опорезивање била је заказана у фебруару. Тада чак није било ни разговора о нераспоређеним средствима, јер министар финансија из другог ентитет чак није ни присуствовао.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.