"Гдје почиње БиХ, престаје логика"

Амиџић: Задужујемо се, а на рачунима стоје милиони!

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 18:41

Никако себи не могу да објасним да се задужујемо да би направили путеве, а на рачунима УИО стоји близу 250 милиона марака, рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара након одржаног састанка са Управним одбором УИО.

"Имате ситуацију гдје ја треба да будем срећан јер смо потписали уговор са ЕБРД-ом за изградњу 15 километара ауто-пута и двије петље, Мостар југ и Мостар сјевер, и гдје смо се задужили 110 милиона КМ. Или само у БиХ треба да будем срећан што смо почели преговоре са Свјетском банком и ЕБРД-ом да се финансира 19,5 километара магистралног пута Фоча-Шћепан поље. То да доживљавам као успјех, а на рачунима УИО стоји близу 250 милиона КМ. Ја то никако себи не могу да објасним.

Рекао сам да смо преварили грађане. Сви ми смо платили акцизе на нафтне даривате. Јесу ли те паре на рачуну? Јесу. Је ли се очекују да се тај новац стави у функцију, да ли је то рађено четири пута прије тога? Јесте. Ми тај новац не стављамо у функцију.

Имате стопу инфлације која сваке године једе тај новац и од тог новца можемо да изградимо све мање и мање километара ауто-путева и магистралних путева. Поред тога треба да будем срећан када се поред свог новца задужим код Европске банке и уз то платим каматну стопу. Неко је давно рекао, мјесто гдје почиње Босна, престаје логика", каже Амиџић.

Министар каже да због неслагања једног члана УО УИО да прихвати одређене техничке измјене правилника о систематизацији 30 радника унутар УИО ће остати без посла.

"Ја бих волио да је то проблем само УИО и путаринама. Имамо отприлике 250 милиона када је у питању УИО, 250 од Електропреноса, 75 милиона вишка прихода над расходима које је уплатио РАК, 125 милиона вишегодишњих капиталних пројеката. Из рукава сам испуцао 700 милиона КМ који стоје на рачунима. Лакше је грађанима прикупити тај новац, него некоме да сједне и договори се како да тај новац стави у функцију. То не могу да прихватим. Инсистираћу на томе. Желим да скинем моралну и сваку одговорност са себе, ако ме грађани питају зашто новац није стављен у функцију. С једне стране тај новац једе инфлација, с друге камата.

Жао ми је што се нисмо договорили ни око неких других ствари.

"Због неслагања једног члана УО УИО, који није желио да прихвати техничке измјене правилника о систематизацији, нажалост, морам да кажем да ће 30 радника унутар УИО остати без посла. То су ружне поруке и овакви састанци нису они који у мени буде оптимизам", рекао је Амиџић.

Амиџић каже да са састанка сједнице Управног одбора УИО ипак има и лијепих вијести, а ријеч је о двије тачке које су битне за грађане.

"Имамо значајан број физичких и правних лица која се туже са УИО везано за депозитне рачуне и ти људи су били у праву. То се вуче од 2018. године. Они потражују новац од УИО, а Управа из својих разлога није била у стању да то исплати грађанима. Данас смо усвојили одлуку по којој ћемо одвојити 1.800.000 КМ како би према тим физичким и правним лицима испунили све обавезе. Стајало је од 2018. године и ријешили смо", рекао је Амиџић.

Као другу навео је рјешавање проблема са радницима и електранама.

"Они су неправедном одлуком Савјета за државну помоћ били принуђени да плаћају акцизу на ту фамозну путарину и читаву ову годину то плаћају. Добили су чак и рјешење да морају платити 30 милиона неких претходних олакшица. То рјешење није исправно. Прије свега је имало рачунске мањкавости. Одлучили смо да то рјешење у првој фази ставимо ван снаге, а у наредним снагама морамо наћи начина како ћемо помоћи рудницима у термоелектранама како у ФБиХ гдје их има 15, тако и у Републици Српској гдје их има 14", рекао је Амиџић.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: