Ministar finansija

Amidžić: Nećemo dozvoliti da pozicija Srpske bude ugrožena

  • 12.09.2023. 13:46

Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH neće dozvoliti ni na jedan način da bude ugrožena pozicija Republike Srpske, a to sasvim sigurno neće biti na štetu Bošnjaka i Hrvata, izjavio je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić.

Amidžić je, nakon sastanka predstavnika Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama, rekao da su protekla dešavanja poruka i partnerima u vlasti na nivou BiH iz Federacije BiH, naglašavajući da, ukoliko postoji problem u jednom dijelu BiH, on neće nestati ukoliko ga drugi ignorišu.

"To što oni ignorišu velike tenziju i nezadovoljstvo naroda u Republici Srpskoj, neće učiniti taj problem manjim, već samo većim i eskaliraće. U prevodu, naši partneri treba da razumiju da ovo nije problem Republike Srpske i Banjaluke, već Sarajeva", rekao je Amidžić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Onog momenta kada predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama steknu utisak da je njihov rad u tim institucijama obesmišljen i da ne mogu raditi ono za šta su izabrani, Amidžić kaže da ne vidi razlog zašto bi se bavili više tim poslom.

Poruka sa sastanka: Spremni da napustimo zajedničke institucije ako Šmit nastavi s provokacijama

Poruka sa sastanka: Spremni da napustimo zajedničke institucije ako Šmit nastavi s provokacijama

"Molim kolege iz FBiH da nas ne dovedu u situaciju da nemamo drugog izlaza. Trebalo bi da pitaju nas, a ne nekoga sa strane. Kada čovjeka dovedete da nema izlaza, on uradi onaj korak koji mu je jedini preostao. To je poruka kolegama iz FBiH", naveo je Amidžić.

On je istakao da Kristijan Šmit i kolektivni zapad moraju da razumiju da su stvari koje rade u BiH neprihvatljive polovini te zemlje i da ona na takav način ne može funkcionisati.

Govoreći o najavljenom dolasku Šmita u Banjaluku, Amidžić smatra da to pokazuje njegovu nervozu i potvrdu da sam počinje da sumnja u svoj mandat.

"Da je on siguran u svoj mandat i da je stvarno visoki predstavnik ne bi imao potrebu dolaziti u Banjaluku i da na takav način potvrdi sam sebi da je visoki predstavnik. To je samo njegova nervoza i proces prihvatanja činjenice da on nije visoki predstavnik", rekao je Amidžić i dodao da većina ljudi u Srpskoj ovaj potez Šmita doživljava kao provokaciju

Amidžić: Doživljavam optužnicu kao da je moja, ovo je politički proces!

Amidžić: Doživljavam optužnicu kao da je moja, ovo je politički proces!

On je zahvalio liderima svih političkih stranaka u Srpskoj što su odbili da se sastanu sa Šmitom, koji je danas dobio jasnu poruku da niko u Republici Srpskoj ne želi da razgovara sa njim.

"Treba da razumijemo da ovo nije borba jednog čovjeka - predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je najglasniji od svih nas Srba, već borba svakoga od nas pojedinačno. Borba da resursi ostanu u Republici Srpskoj, da zadržimo pravo na odlučivanje i da uređujemo način života onako kako smo to do sada radili", zaključio je Amidžić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја