Министар финансија и трезора

Амиџић: На нивоу БиХ имамо неефикасне агенције које троше 12 милиона КМ годишње

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 20:45

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић каже у емисији Имате ријеч да на нивоу БиХ постоји велики број агенција које немају никакву функцију и које су у посљедњих 10 година узеле преко 120 милиона КМ.

"Симболика агенција које немају никаквог смисла је Комисија за концесије. Имамо неколико тих агенција које на годишњем нивоу троше 12 милиона КМ. Ја апсолутно немам појма шта те агенције раде. Тај буџет показује политичку храброст и економску рационалност људи који га доносе. Колеге из ФБиХ инсистирају на постојању таквих институција јер је њихов доживљај да је тако БиХ више. Гдје то има? Концепт је изврнут, не можете ништа наметнути. Али намећу ту причу, троше безвезе новац, не новац само људи из Републике Српске него и из ФБиХ, зато што вам је доживљај да дођете негдје и кажете како имате 75 институција. Зар није љепше рећи да имате 45 институција које су ефикасне".

Он истиче да се за преко 10 година потрошило 120 милиона КМ које су могле бити усмјерене на друге корисније ствари. Говорећи о акцизама, Амиџић поручује да одговорност за њих преузима свако ко не гласа за подјелу акциза.

"Та одговорност се односи на то да се не праве ни путеви ни аутопутеви, ни у ФБиХ ни у Републици Српској. Досада сте имали концепт како се то дијелило и сада одједном не може. Добро, како може? Немате одговор. Ту имамо заробљених 240 милиона КМ. Имамо средства РАК-а, електропреноса, вишегодишњих пројеката. И гледамо хоће ли нам ЕУ дати милијарду, а ми имамо 700 милиона на рачуну. И од ЕУ узмемо милијарду на три године, плаћамо камату, а наш новац на рачуну једе инфлација. То није земља. Они који воле и желе да БиХ функционише морају разумјети да овако не може постојати. Ово нема везе са политиком. Што инсистирамо на економским нелогичностима? Желим да знају људи да плаћамо у великом проценту глупости на нивоу БиХ. Све што сам урадио и што ми је закон дозволио је да не дозволим да трошкови код тих институција расту. Неке од тих институција бих укинуо, не зато што људи који су тамо не знају радити, него зато што то није профункционисало. На челу неких од тих институција си у кадрови из Српске. Не причам о њиховој способности, него о сулудости функционисања економског система БиХ. Милијарду КМ дајемо за плате, не могу то гледати мртав хладан", каже Амиџић.

Он истиче да је министарство финансија заузело чврст став када је у питању Приједлог буџета.

"Послали смо приједлог буџета у децембру 2023. године. Нисмо добили сагласност јер смо се ми унутар министарства заузели чврст став. Тај став подразумијева да нема већих издвајања из ентитета зато што се живот обавља у ентитетима. С друге стране, када је у питању сам карактер буџета, то је потрошачки буџет. 75 институција потроши милијарду КМ на примање радника и не желим да прихватим ситуацију гдје ћемо ми повећавати издвајање. Људи морају знати да се из Републике Српске и ФБиХ се уплати у заједничке институције, а горе се подијеле плате. Не може. Није нормално. Оно што је чињеница је да се по завршетку 2023. године појавио неки вишак средстава у Централној банци. То је као кад наслиједите имовину од рођака, појавило се па појавило и ви то морате негдје приказати. Та средства ћемо усмјерити ка капиталним пројектима. У овом моменту радимо на изради буџета гдје ћемо та средства која су се појавила усмјерити на реализацију одређених капиталних пројеката уз то да не дозвољавамо да овај сегмент који се односи на трошкове примања радника да се повећа. Имате континуирано повећање радника који на крају представљају вишак и оптерећење", каже Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: