"То је врло јасно“

Амиџић: Буџет заједничких институција БиХ не треба да расте

  • Извор: АТВ
  • 29.12.2023. 13:12

Буџет заједничких институција БиХ не треба да расте, поручио је ово министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић.

"То је врло јасно а не треба да расте из једноставног разлога а то је везано за сам карактер буџета заједничких институција БиХ. Неки покушавају да кажу да Република Српска и ФБиХ коче функционисање БиХ што апсолутно није тачно. Два ентитета преко Управе за индиректно опорезивање издвајају средства за финансирање заједничких институција БиХ којих има 75“, рекао је Амиџић данас на конференцији за медије која је одржана у Бањалуци.

Амиџић је подсјетио да Буџет јуче није био једна од тачака на сједници Савјета министара БиХ.

"Разлог за то је што није наишао на подршку. Други политички партнери су сматрали да не треба да иде у овом моменту и на тај начин преузели одговорност што БиХ, по ко зна који пут, мора прећи на привремено финансирање. Ми смо већ припремили инструкцију за привремено финансирање који смо пустили даље колегама“, рекао је Амиџић.

Амиџић је рекао да је, како је и обећао, Буџет био готов почетком децембра и да износи 1.315.400.000 КМ.

"Упућен је правовремено али још није пуштено даље у процедуру“, рекао је Амиџић.

Амиџић је додао да је Закон о фискалном савјету дефинисао да је буџетски оквир утврђен од стране Фискалног савјета који чине три премијера и три министра.

"С обзиром да Фискални савјет није постигао договор о новом буџетском оквиру ми смо се кретали унутар постојећег буџетског оквира и предложили буџет који одговара нивоу износа из 2023. године“, рекао је он.

Овај Буџет ће, како је рекао само осликавати инструкцију привременог финансирања која ће на снагу ступити 1. јануара 2024. године.

"Мислим да се овакав буџет треба усвојити. Постоје неки који мисле да је он треба да буде већи ја не мислим тако“, рекао је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: