Američki sekretar pisao Predsjedništvu BiH: Nema "Dejtona 2", fokusirati se na ciljane reforme

  • 01.04.2021. 18:04

SAD podržavaju dopune Izbornog zakona sa ciljem ispunjavanja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH.

On je u pismu podsjetio na to da su SAD prije 25 godina pomogle postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je Vašington ponosan na ulogu SAD u okončanju rata u BiH i u osiguravanju mira nakon sukoba.

Blinken je naveo da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i koji je omogućio da se stvori put za eventualno članstvo u EU i dublje partnerstvo sa NATO-om.

Prema riječima Blinkena, od početka je bilo jasno da ustavna rješenja iz Dejtonskog sporazuma "nisu urezana u kamenu" i da će vremenom biti potrebno da se izvrše određene izmjene.

Blinken je skrenuo pažnju na nedostatke u Ustavu BiH, koji su otkriveni u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, kao i na potrebu da se ti nedostaci u odlukama Ustavnog suda BiH moraju riješiti.

"Ograničena ustavna promjena biće neophodna za reformu izbornog sistema u skladu sa zahtjevima za članstvo u EU i odlukama evropskih sudova. Podržavamo dopune Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH i sprovođenje mjera izbornog integriteta uz pomoć kojih će izbori 2022. godine biti najslobodniji i najpošteniji u istoriji BiH", navodi se u pismu državnog sekretara SAD.

Bliknen je istakao da je 2021. godina mogućnosti, jer se ne održavaju izbori koji mogu da odvuku pažnju političkim liderima od odgovornosti pregovaranja o potrebnim promjenama. Američki državni sekretar istakao je kako od moguće "Dejtona 2" neće biti ništa, te da se lideri moraju fokusirati na manje, ali znatno realnije reforme.

"Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i evropski partneri pripremaju `Dejton dva` kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom", istakao je Blinken.

U pismu se dalje navodi da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana.

"Vaše upravljanje biće ključno za ozbiljan i kredibilan proces. SAD će biti partner, ali lideri u BiH su ti koji će uraditi težak posao", naglasio je Blinken, pozivajući članove Predsjedništva BiH da se ozbiljno uključe u proces, da problemima posvete potrebnu pažnju i da budu hrabri u traženju kompromisa.

Blinken je naveo i da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se "produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi".

"SAD ostaju vaš najbliži prijatelj i najsnažniji zagovarač", dodao je Blinken.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм