Sjednica parlamenta

Ambasador BiH: Rezultati pokazali kome Mađari zaista vjeruju

  • Извор: РТРС
  • 04.05.2022. 08:36

Prva sjednica parlamenta u novom sazivu u kojem je Viktor Orban saopštio svoje prijedloge, održana je u Mađarskoj, navodi ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, za Јutarnji program.

"Prva sjednica održana je u novom sastavu. Parlament novog premijera bira sredinom maja, odnosno novo-starog premijera",  rekla je Gutić Bjelica za RTRS.

Kako ambasadorka navodi, premijer Orban kao najveću opasnost vidi posljedice rata u Ukrajini, virus korona, kao i ilegalne ulaske migranata, ali je najavio da će Vlada moći da štiti državu od rizika naredne decenije.

"Orban štiti mađarski narod i narod to prepoznazje i podržava tu politiku, a vrijeme će pokazati da li je to ispravno", izjavila je Gutić Bjelica.

Što se tiče protoka gasa, Gutić Bjelica navodi  da odluka Rusije da prekine dotok gasa Bugarskoj i Poljskoj neće uticati na Mađarsku.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto potvrdio je da je pronađeno riješenje da se Mađarskoj isporučuje gas.

"Cijene rastu, to je neminovno. Orban je najavio da će cijene osnovnih životnih namjernica biti vraćene na cijene od oktobra prošle godine", dodaje ambasadorka.

Kako ambasadorka priča, prosječna plata u Mađarskoj, kada se konvertuje u KM jeste 2.700 KM, a najavljeno je i povećanje penzija od 1. jula.

"Kada je riječ o turizmu bez obzira na rat u Ukrajini i virus korona, očekivanja su i dalje velika",  navodi Gutić Bjelica.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)