Саопштење

Амбасада Велике Британије: Неприхватљиво застрашивање српских повратника

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2024. 14:24

Застрашивање повратника или мањинских заједница је неприхватљиво било гдје да се деси и одговорне власти морају дјеловати како би се то убудуће спријечило, речено је у Амбасади Велике Британије поводом паљења српске заставе у Зеници, скидања српске заставе са цркве у Коњицу и каменовања куће српске породице Шантић у Мостару.

- Став Велике Британије је јасан и конзистентан - наводи се у одговору Амбасаде Велике Британије на упит Срне да ли ће међународна заједница наставити да прећутно одобрава провокације и неадекватно реаговање власти у Федерацији БиХ  у смислу заштите права и имовине Срба.

На питање да ли провокације и прећутно одбравање оваквих инцидената предствљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ из Амбасаде Велике Британије су истакли да стабилна и просперитетна БиХ треба да буде изграђена на поштивању, сарадњи и заједничким вриједностима.

Група грађана синоћ је протестовала испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице мјеста изашла је и полиција како би обезбиједила објекат.

Након доласка полиције, овлаштена особа испред цркве је скинула заставу, а окупљени су се разишли. Малобројни Срби у Коњицу рекли су за Срну да су након овог инцидента уплашени и узнемирени.

У Зеници је синоћ запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је "Алаху екбер" и "Текбир". Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ. Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обиљежавала свој празник - Дан Републике.

У мостарском насељу Бијело Поље на Божић је каменована кућа српске повратничке породице Шантић. Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић потврдио је Срни да је 7. јануара Полицијска станица Сјевер добила пријаву да је каменована кућа у власништву лица чији су иницијали Б.Ш.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм