AID imao dokaze o Orićevim zločinima

  • 10.04.2021. 09:12

Bivša muslimanska obavještajna služba AID imala je dokaze o kriminalnoj i zločinačkoj prošlosti komandanta srebreničkih muslimanskih jedinica u proteklom ratu Nasera Orića, piše "Glas Srpske".

Iz strogo povjerljivih depeša AID-a sa početka 1996. godine koje su u posjedu "Glasa Srpske" vidi se da je ova služba i poslije završetka rata operativno obrađivala Orića i smatrala ga odgovornim za kriminal, šverc, prostituciju, ubistva i druge zločine u Srebrenici.

U depeši AID-a upućenoj tuzlanskom sektoru ove obavještajne službe od 14. januara 1996. godine govori se o gostovanju Orića u programu tadašnje TV Tuzla, predviđenom za 17. januar te godine i izdaju naredbe u vezi sa gostovanjem.

U depeši se navodi da je potrebno formirati uži tim koji bi Oriću tokom njegovog gostovanja na navedenoj televiziji preko telefona postavljao pitanja koja su sastavni dio depeše.

Među pitanjima, navedenim u depeši u kojoj je Orić označen šifrom "A-101", su i zašto je omogućio odlazak iz Srebrenice u Austriju Kemi Mehmedoviću osumnjičenom za ubistvo u Srebrenici tokom 1992. godine, kao i šta zna o brojnim drugim ubistvima počinjenim u zaštićenoj zoni.

Pored toga, sugeriše se da se Oriću postavi pitanje šta je sa novcem koji je tokom septembra i oktobra 1992. godine Vlada tzv. RBiH uputila komandi 28. divizije Armije BiH, kao i kada će vratiti 28 kilograma zlata otuđenog iz srebreničke fabrike "14. mart".

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da depeše AID-a pokazuju da dešavanja u Srebrenici tokom ratnog perioda nisu bila ni blizu onakva kakvima ih dvije i po decenije prikazuje političko Sarajevo.

"Depeše praktično potvrđuju ono što mi godinama govorimo, a to je da Srebrenica nije bila nikakva demilitarizovana zona, već mjesto kojim je gospodario Orić i u kojem su počinjeni brojni zločini koji su kasnije pripisani Srbima", istakao je Kojić.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм