ATV

Poskupljenje

Vrtići u Banjaluci skuplji i do 40 KM

 • Izvor: Glas Srpske
 • 18.09.2023. 09:37

U moru svakodnevnih poskupljenja svako podizanje cijena izaziva ogorčenje i nevjericu kod građana koji više ne znaju kako da se sa tim izbore, a vlasnici vrtića ističu da se za taj potez odlučuju zbog inflacije i stanja na tržištu.

Vlasnica vrtića “Kod bake” Jelena Bojanić za “Glas Srpske” je kazala da će cijena boravka djeteta od oktobra biti veća za 20 KM, naglasivši da je poskupljenje najavljeno u avgustu.   

- Do podizanja cijena doći će isključivo zbog povećavanja plata vaspitačima pa će umjesto dosadašnjih 380 KM za boravak u našoj predškolskoj ustanovi biti potrebno izdvojiti 400 KM - kazala je Bojanićeva. Za četiri godine od kada rade, kaže Bojanićeva, jednom su podizali cijene, a to je bilo sa početne cijene 350 na 380 KM.

- Koliko god sam mogla opirala sam se poskupljenju, ali u tri navrata su nam podizali cijenu hrane i dolazilo je do poskupljenja zakupa. Osim toga, rasle su i plate tri do četiri puta, a samim tim se povećavaju porezi i doprinosi - rekla je Bojanićeva.

Do poskupljenja će doći i u Klubu za djecu “Zvjezdica” koji ima sedam vrtića na području grada i u njima boravi oko 800 mališana.

- Boravak u našim vrtićima od novembra će biti skuplji za 40 KM zbog povećanja plata zaposlenih pa će tako cijena po djetetu biti 320 KM - kazala je Jelena Guslov iz Kluba za djecu “Zvjezdica”.

U vrtiću “Anđeo” kažu da kod njih za sada neće doći do poskupljenja jer čekaju da vide kako će se kretati cijene na tržištu.

- Boravak u našem vrtiću košta 360 KM, a šta će biti za mjesec, dva ili tri, ne znamo - kazali su u ovom vrtiću.

Slađana Josić iz Kluba za djecu “Piccolini” kaže da u ovoj godini neće biti novih poskupljenja.

- U februaru smo podigli cenu za 40 KM i sada je vrtić 280 KM po detetu. Iako je sve poskupelo, nema smisla da se cene vrtića menjaju dva ili tri puta tokom godine - rekla je Josićeva.

Roditelji čiji mališani idu u privatne vrtiće na području grada već duže vrijeme su ogorčeni cjenovnikom koji oni često mijenjaju.

- Svakih nekoliko mjeseci najavljuju poskupljenje, što je strašno. Niko im ne može stati u kraj. Pravdaju to rastom cijene hrane i povećanjem plate vaspitačima. Već duže nema nekih enormnih poskupljenja hrane, a čisto i sumnjam da nešto povećavaju platu vaspitačima. To koriste samo kao izgovor - kazala je majka Mirjana M. čiji mališani idu u privatni vrtić.

Ona kaže da za boravak dvoje djece izdvaja čak 520 maraka mjesečno, dok s druge strane roditelji dvoje djece u javnim vrtićima mjesečno daju 280 maraka.

- Razlika je ogromna. Moja djeca već duže ne mogu dobiti mjesto u javnom vrtiću i primorana sam da ih šaljem u privatni. Ako ponovo povećaju cijenu, isto tako biću primorana da ih ispišem jer njihov tempo povećanja cijena teško ko može da isprati - poručila je ova majka.

Subvencije

Gradonačelnik Draško Stanivuković je prije nekoliko mjeseci najavio da će biti povećane subvencije koje grad daje roditeljima čiji mališani idu u privatne vrtiće. Tada je najavljeno da će one sa 60 biti povećane na 80 maraka. Međutim, to se još nije desilo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:10 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.