Preporuke, nažalost, ne slušaju svi

Vrhunac toplotnog talasa - Banjaluka se usijala

  • 24.06.2021. 19:50

Vrhunac toplotnog talasa, usijano nebo iznad grada i asfalt pod nogama nisu spriječili Banjalučane da i u najtoplijem dijelu dana budu na otvorenom. 

"Je l morate baš u ovo doba dana biti na ulici? - Pa moram, imam obaveze, išao sam na revakcinu. Pa onda zato." 

Morali su i oni čiji posao ne čeka. Barem do podne. Iz ministarstva je juče stigao apel da se radno vrijeme preraspodjeli, kako bi se vrhunac toplote u toku dana izbjegao. Apel je, čini se, urodio plodom. Barem što se građevinaca tiče. Gradilišta koja smo obišli oko dva poslijepodne, bila su prazna. 

"Nažalost, naše zakonodavstvo nije janso propisalo koja je to temperatura na kojoj bi poslodavci morali obustaviti radove, samim tim nije definsiana kazna ako to ne bi učinili, ali je zakon prepozano jednu mogućnost da poslodavac preraspodjelom radnog vremena zaštiti radnike na način da u najvrelime dijelu dana obustavi radove", kaže Duška Nikolić, portparol Inspektorata RS.

Ima ipak i onih koji sa radnog mjesta nisu mogli ni kada je bilo najtoplije. Klimatizovan radni prostor je koliko- toliko olakšao rad.  

"Je l smjena tek počela ili ste pri kraju? - Pri kraju sam, šest sati radim pa se da izdržati. Kakav je bio dan danas? Nije bio lak, radije bi bio negdje pored rijeke, ali raditi se mora. 

Oni koji s druge strane, svoje radno vrijeme sebi određuju sami, nisu imali dileme.

"Vruće, ne može gore nego je, bježim odmah. Kako ste izdržali od jutros? Sa vodom i sa kakvom voćkom i eto, sad ne mogu više i odoh, utekoh odmah! 

Preporuke, nažalost, ne slušaju svi. Ekipe banjalučke Hitne pomoći, skoro pa da nemaju predaha. Pad pritiska, kolapsi, slabosti, pretopljvanje - su najčešći razlozi njihovog odlaska na teren. 

"Da se ljudi adekvatno  oblače, da se unosi dovoljna količina tečnosti, da se konzumira lakša hrana. Poseban savjet za sve građane koji će naći spas na kupalištima i bazenima da se zaštitnim fakotorm 50 mažu, pogotovo djeca", kaže Slavica Trninić, specijalista urgentne medicine hitna pomoć Doma zdravlja Banja Luka.

Visoke temperature, sparinu i omaru na kratko će zaustaviti osvježenje. Promjena vremena očekuje se sutra poslijepodne, za kada su najavljeni lokalni pljuskovi i manji pad temperature. Za vikend će biti toplo, ali malo svježije nego prethodnih dana.




Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина