Banjalučko naselje Ada

Uručeni ključevi za 50 raseljenih i izbjeglih porodica: “Čekam od 1995.”

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2023. 19:05

Dragana Kecman, iz Drvara, dočekala je da poslije 28 godina ima svoj krov nad glavom. Jedan od 50 stanova izgrađenih za izbjegla i raseljena lica u banjalučkom naselju Ada, je njen.

“Dobila sam ključ od stana, čekam od 1995.godine. tako da je veoma veliko uzbuđene. Bilo je svakakvih uslova, bilo je selenja puno”, rekla je Dragana Kecman.

Izbjegle i raseljene porodice kojima su uručeni ključevi stanova konačno će moći da imaju siguran i pristojan život nakon višegodišnjeg čekanja, poručio je predsjednik Republike Srpske. Na ovome nećemo stati, naglasio je Milorad Dodik. 

“U Doboju se gradi preko 100 stanova. Ovdje imamo namjeru da nastavimo gradnju još ovakvih smještajnih stanova. Mislim da je to dobra prilika za sve da konačno riješimo pitanje raseljenih ljudi širom Republike Srpske i da je to postalo prioritet u međunarodnim programima jer smo do sad imali samo programe za izbjeglice ne i za raseljena lica”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zahvalila se donatorima koji su sa institucijama Srpske riješili problem ovih kategorija i obezbijedili im stanove. Veliki je dan za sve nas, poručila je Cvijanovićeva.

"Ponosna sam što sam mnogo godina i sa Dodikom i drugim kolegama mogla da učestvujemo u ovom projektu. Želim vam srećan ovaj dan, neka bude pamćen po tome što ste riješili veliki problem,a i nama je zadovoljstvo”, rekla je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Zgrada je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa koji su zajedno proveli međunarodni donatori i lokalne institucije. Vrijednost zgrade je nešto manje od tri miliona maraka. Grad Banjaluka obezbijedio je zemljište i infrastrukturne priključke, a izvođač radova bio je "Proda mont" iz Doboja. 

“Grad Banjaluka je pružio pdoršku tako što je platio sve troškove - dao vrijedno zemljište, uradio prilazne puteve, parkinge, takes. Participacija grada Banjaluke u projektu od četiri miliona je preko miliona maraca”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. 

Na području grada Banjaluka, u naselju Kuljani, ranije je izgrađena i useljena stambena zgrada sa 48 stanova, u naselju Ada sa 50 stanova, te 101 individualna stambena jedinica.