Кандидат за градоначелника

Шобот: Бањалука се изгубила у естетици

  • Извор: АТВ
  • 02.10.2024. 20:03

Кандидат за градоначелника Бањалуке Никола Шобот каже у емисији "Имате ријеч са Милијаном Кос" да се Бањалука изгубила у естетици и да је неопходно рјешавати приоритете.

На питање шта ће прво урадити ако постане градоначелник, Шобот поручује: видјети хоћемо ли имати гријање и ко ће чистити снијег.

"Оно што морам урадити је формирање тима младих стручних људи који иза себе имају и образовање, али и одређено радно искуство, који дијеле са мном исту визију Бањалуке, односно потребу да Бањалуци дамо најбоља могућа рјешења Да кроз ставове и потребе грађана и кроз струку, формулишемо оно што је најбоље за град. Ако успјем да окупим такав тим то је 70 одсто посла. Све остало је реализација. У свом послу сам научио да вас носи тим, сами не можете ништа", каже Шобот.

Он је упоредио позицију градоначелника са послом љекара. Каже, морате да слушате проблем и да нађете рјешење.

"Позицију градоначелника чини тим људи око њега. О струци и познавању посла не треба да се прича. Функција градоначелника није толико политичка функција, то је више менаџерска функција. Не видим политику у водоснабдијевању, у комуналним услугама, превозу. Видим рад, струку и здрав разум. То не спада у домен политике него у домен рада и организације. Систем може бити мањи или већи, али су ово неки постулати", каже Шобот.

Каква је финансијска ситуација у Бањалуци и шта га очекује ако освоји мандат, каже да податке нема. Једино што има је негативан ревизорски извјештај.

"Стабилизација буџета је основна ствар. Имали смо ситуацију да Центар за социјални рад први пут није исплатио своје кориснике након 50 година, да је било очигледног проблема у финансијском функционисању града. Конкретне информације немам, постоје назнаке да постоји озбиљан проблем. Прва ствар која се мора консолидовати су основне потребе грађана, да град функционише, да службе функционишу. Без података у шта смо ушли, шта смо затекли, не можемо правити никакву пројекцију. Раде се сценарији за различите ситуације. Постоје начини и пуњења буџета и подизања прихода града, одређивања приоритета. То је још једна ствар коју повлачим из свог посла, морате знати шта је приоритет. Морате се оријентисати према грађанима, јер грађани су приоритет и њихове потребе. Сваки радник града и Градске управе мора да добије своју плату, корисници Центра морају да добију своја потраживања", каже Шобот.

Он истиче да је Бањалука увијек била дивна, али да смо се изгубили у естетици. 

"Бањалука је увијек била дивна, али хајде да се договоримо око приоритета. То је исто да у мом послу дође пацијент са инфарктом, а ми му оперишемо уши зато што су клемпаве. Морамо рјешавати битне ствари. Ја бих најсрећнији био да је Бањалука ријешила сваки инфраструктурни проблем па да имамо вишка средстава и да се бавимо парковима. Сваки парк је диван, подржавам ја паркове, зна се и како се праве и гдје нам требају. Али опет се враћамо на струку. Струка је нешто што мора дати свој суд о неким стварима. Једно је политички моменат у којем ви као неко ко се бави политичком функцијом имате слуха за потребе грађана, па они хоће парк или игралиште. Онда ви кроз струку нађете најадекватније рјешење које не угрожавам функционисање града, које има јасну финансијску конструкцију. Та конструкција не смије угрожавати друге ствари које су битније у смислу функционисања. Ја бих најсрећнији био да је свака улица у сваком сеоском и приградском насељу асфалтирана, да свако домаћинство има воду, па да кажемо имамо 10 милиона суфицита у буџету, хајде да правимо парк. Али превасходно правити паркове док нисте ријешили егзистенцијалне проблеме људи је лицемјерно", каже Шобот.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм