Срђан Амиџић

''Прича о бесплатним плацевима покренута да се пробуди нада код људи''

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 20:40

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ и некадашњи замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да још увијек није запримио ниједан нотарски уговор направљен на основу плацева чије је поклањање грађанима најавила Градска управа Бањалука.

"Ниједан нотарски говор није запримљен у Министарству финансија и трезора гдје каже да је тај и тај од Градске управе добио плац тај и тај, тих габарита, по регулационом плану. Гарантујем да нећу добити ни један уговор ни до избора ни након тога. То није могуће“, рекао је Амиџић.

Амиџић истиче да је суштина приче коју је покренула Градска управа Бањалука да се код људи пробуди нада.

"Узмете бројеве телефона, пред изборе их прозовете кажете да гласају за тог и тог и да људи вјерујући у оно што су рекли гласају. То је класична политичка превара и манипулација коју можемо разбити на једноставан начин - дајте ми нотарски уговор да идем са миксером камионом и да салијемо темеље“, рекао је он.

Напомиње да су сви људи који су се пријавили обманути и да то није први пут те да је то оно што му смета у политици.

"Смета ми што се људи користе на такав начин. Није спорно да постоје различите политичке опције али да се људи користе на такве начине, да се тако манипулише ми смета“, наглашава он.

Амиџић се осврнуо на замјену парцела на Пониру, центру и код Меркатора.

"То је обустављено јер нема сагласности Правобранилаштва“, рекао је он.

Наглашава да ово што тренутно раде људи у Градској управи Бањалука - у политици не смију да се раде.

"Спремност тих људи да то раде је невјероватна“, рекао је он.

Осврнуо се и на то како је гарнитура људи који сада сједе у Градској управи искористила трагедију породице Драгичевић.

"Не постоји већа трагедија за родитеља од губитка дјетета а они су искористили такву породичну трагедију и правили се пријатељ тој породици да би остварили добар политички резултата. Говорили су им да ће бити увијек ту за њих. Излазили су на Трг и говорили да неће ући у Народну скупштину Републике Српске и да ће подржавати ту породицу. Онда отац Давида Драгичевића, Давор, уђе у Градску управу и они га избаце“, подсјетио је Амиџић.

Он је упитао како неко онда може да очекује да људи имају повјерење да ће ти људи доносити исправне одлуке.

"То се у политици не ради, не смијете радити такве манипулације. Мислите да је њима проблем да слажу људе, шта њих брига, они ће добити гласове“, јасан је он.

Говорећи о најављеном поклањању плацева у Бањалуци, Амиџић каже да у граду не постоји толико земље те истиче да је све то лаж те да није могуће по закону такво нешто урадити.

"Ако се деси нека друга ситуацију платићу изградњу темеља, у то немојте сумњати“, рекао је он.

Амиџић је подсјетио и на још једну превару од стране гарнитуре људи који су у Градској управи.

"Једно од највећих понижења људи који живе у Бањалуци је бесплатна легализацији. Легализација је бесплатна у цијелој Републици Српској. Само је Градској управи Бањалука пало на памет да доведе људе да на 40 степени дођу пред Градску управу и пољубе им руку као да су папе. То нигдје није урађено зато што је то право које је дала Република. Тај закон је донесен први пут 2013. па је 2015. Уставни суд срушио, па други пут су измјене биле 2018. па Уставни суд срушио 2019. године. То није њихова идеја, то је стара идеја, то је право које је дала Република“, напомиње он.

Истиче да они само доводе људе у забуну, малтретирају их и очекују да буду захвални за право које им они нису дали.

Коментарисао је и оно што је урађено у Бањалуци у претходне четири године.

"Мени је видиковац лијеп, шеталиште је лијепо. Они су одлучили да се баве парковима. Док сам ја био замјеник градоначелник урађено је више вртића, санирано, отворени друштвени домови, мостови урађени, кружне раскрснице, дјечија игралишта. Ако грађани кажу да хоће ово иако немају воде или она није исправна то је океј. Оно са чим се ја не слажем је да варате грађане, да се бавите манипулацијом, да сте политички преварант, да искориштавате људе као породицу Драгичевић“, јасан је Амиџић.

Иницијатива за укидање ПДВ-а на прву некретнину

Ако нечему озбиљно приступате морате да водите рачуна да не направите грешку, каже Амиџић говорећи о иницијативи за укидање ПДВ-а на прву некретнину.

"Једно истраживање је показало да када су у питању млади да 36 одсто њих као највећи проблем наводе рјешавање стамбеног питања. То је разлог зашто смо ту идеју покренули. Подаци из РУГИПП-а кажу да број проданих стамбених јединица у 2021., 2022. и 2023. стално у паду. Очигледно је да људи не могу да ријеше своје стамбено питање“, каже он.

Додаје да је то иницијатива коју је покренуо предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"И ми смо на основу тога покренули све неопходне процедуре и 22.1.2024. добили позитивно мишљење Управе за индиректно опорезивање да се са том иницијативом треба наставити, да неће бити значајнијег утицаја на јавне приходе јер ће се продавати већи број стамбених јединици и јавни приходи ће се оправити. Десет дана након тога, 2.2.2024., сам сазвао сједницу Управног одбора да та иницијатива буде усвојена и да се пусти даље у процедуру. Колеге из ФБиХ нису пристале на то, нису то изгласали. Зашто - не знам, опет нека условљавања која показују нефункционалност БиХ“, појаснио је Амиџић.

Каже да више не прича о томе зато што је одговоран према људима који рјешавају своје стамбено питање, према онима који су чекали да тај закон заживи.

"Не могу да кажем да ће то бити усвојено и да ће заживјети а онда да дођем у ситуацију да колеге из ФБиХ никада не подрже то, а људи чекали док су цијене расле“, каже он.

Додаје да то ствар са којом се мора бити обазрив.

"Од ове идеје нисмо одустали. Предсједник разговара са коалиционим партнерима на нивоу БиХ да се овакве ситуације превазиђу али то је ствар која не треба да буде ствар дневне политике јер је то питање живота појединаца који на такав начин рјешавају своје стамбено питање“, рекао је Амиџић.

Коментаришући чињеницу да из Градске управе Бањалука кажу да је то њихова идеја, Амиџић каже да за њих има приједлог.

"Они нека покрену иницијативу за постизање мировног споразума у Украјини и да је упуте у Москву и Кијев и да онда када се мир постигне они кажу да су они заслужни за то“, рекао је он.

Каже да их позива да се почну бавити својим послом.

"Нека подигну хигијену у граду на виши ниво, ријеше проблеме водоснабдијевања, смјештај у предшколске установе“, каже он. 

Напомиње да се бањалучка Градска управа може похвалити само негативним Ревизорским извјештајем.

"То је оно што ће обиљежити ову гарнитуру у Градској управи“, рекао је.

Амиџић каже да је за грађане мањи проблем то што је неко кршио закон јер ће они који су то радили одговарати и сносити санкције за то.

"Оно што је значајније је да имамо ситуацију да је у 2023. мањак у односу на приказани већи за најмање 10,6 милиона а у овој години је то више од 20 милиона. То значи да онима који су радили за Град неће бити плаћено. Превозницима се дугује 1,5 милиона КМ за прошлу годину“, рекао је он.

Напомиње да не види начин на који ће им то бити плаћено.

"Почеле су стизати тужбе одређених извођача, а то ће довести до затварања радних мјеста. Град Бањалука нема могућност да измири те обавезе. Бањалука је направила више обавеза него што је имала прихода и оне мање фирме то неће моћи да преживе. Сада је трка да наплати ко шта може али такво понашање да један мањи предузетник то неће моћи да носи када не буде то могао људи ће добити отказ“, навео је он.

Амиџић наводи да је шеф тима за ревизију жена која је у ПДП-у.

"Она сигурно не подржава СНСД као политичку опцију. Она је доведена као највећи стручњак да може да увиди све неправилности да може да изађе да каже у Градској управи ја гарантујем да није било лоповлука. Ја на то позивам већ 15 дана“, додао је.

Коментаришући подизање Споменика палим борцима, Амиџић каже да је било доста дискусије око тога како треба да изгледа и гдје треба он да се налази.

"Нервира ме лажни патриотизам нико није малоуман у Бањалуци, причате о палим борцима а онда доводите Кристијан Шмита који негира Републику Српску за коју су погинули борци у Градску управу. Да ли је у Бањалуци била Бењамина Карић? Ја не улазим у 'вијећницу' како они кажу јер тамо пише да су ''Срби геноцидан народа'. Поклонили су чесму Бењамини Карић. И онда кажу да је то пропуст“, каже Амиџић.

Је ли пропуст Милада Шукало - пита Амиџић.

"Милада Бутурић (Шукало) била је на листи 2004. у Коњицу, није прошла, имала је око 150 гласова на листи Хариса Силајџића који је рекао да треба да се укине Република Српска. Градска управа није црква али није ни џамија а Милада Шукало хода боса по Градској управи. То је вријеђање сваког борца који живи у Српској. Уз све то, они не желе да кажу да је више од 70 одсто новца за тај споменик дала Влада Српске. Овај споменик је исфорсиран. У реду да буде ове године, али струка је требало да каже све остало“, додаје Амиџић.

Истиче да у Бањалуци не постоји струка.

"Постоји самовоља, мишљење појединца и како он нешто замисли тако се рјешава“, каже Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: