Синдикат управе

Порука Станивуковићу - ''Био си нова нада, а постао си гробар радничких права''

  • Извор: АТВ
  • 05.09.2024. 11:33

''Био си нова нада, а постао си гробар радничких права" поручено је градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу испред Градске управе Бањалука.

Овдје су се данас окупили представници Синдиката управе Републике Српске како би указали на незаконите поступке првог човјека града Бањалука када су у питању радничка права.

"Сви они које прате рад Синдиката управе могли су да виде да смо ми у протекле четири године указивали на све девијације и на незаконите поступке које су се дешавали у оквиру Градске управе, а да су представници Синдиката за то били и кажњени од стране градоначелника на незаконит начин, уручивани су им откази без дисциплинских поступака, премјештани су на друга радна мјеста“, рекао је Божо Марић, предсједника Синдиката управе Републике Српске.

Када је Станивуковић 2020. године преузео Градску управу, затекао је 677 радника. Са одлазећим градоначелником Игором Радојичићем отишло је близу 60 људи, што значи да је Станивуковић имао на располагању 610 људи, појаснио је Марић.

„Данас у Градској управи имате преко 1.050 људи што значи да је Станивуковић запослио преко 400 људи а када је долазио на чело града рекао је да има најмање 200 радника вишка. Постављам питање докле иде то лицемјерство“; истакао је Марић.

Навео је примјер Владимира Пудара којег је Станивуковић отпустио након 20 година рада у Градској управи, а након Пудароовг гостовања у програму једне телевизије током којег је демантовао Станивуковића који је тврдио да је Пудар повећао плате радницима.

„Окупили смо се пред почетак предизборне кампање да као Синдикат управе позову све грађане да не могу да подрже оваквог човјека који крши радничка и људска права. Такође, позивам и остале грађане Републике Српске да у својим локалним заједницама не подрже оне начелнике који су грубо кршили Посебни колективни уговор и права радника“, изјавио је Марић.

Рекао је да већ шест мјесеци Синдикат не може да уђе у Градску управу иако је репрезентативан синдикат у Републици Српској и уредно  му достављају позиве.

„Једноставно, није то тај градоначелник за којег се Драшко Станивуковић представљао у прошлости“, истакао је он.

Марић је подсјетио да Станивуковић никада није реализовао једногласно усвојену одлуку Скупштине Града Бањалука која га је задужила да за 150 КМ повећа плате свим радницима.

Владимир Пудар је рекао да је био жртва неоснованог и незаконитог отпуштања које је извршио Станивуковић, те је рекао да његов случај није једини.

„Драшко Станивуковић и његови сарадници спроводили су систематску репресију над радницима Градске управе, деградирајући и шиканирајући сваког оног ко није био спреман да се повинује његовим захтјевима и налазима. Као резултат тога ја сам сам добио отказ због личне освете и сујете“, рекао је Пудар.

Пратите нас и путем Вибера