Mač sa dvije oštrice

Odluku o neradnoj nedjelji potrebno dobro analizirati

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2022. 19:43

Mač sa dvije oštrice. Rečenica kojom bi se mogao opisati pokušaj uvođenja neradne nedjelje u najvećem gradu Srpske.

Dok je gradonačelnik Banjaluke po ovom pitanju sasvim jasan i u tome ne vidi ništa sporno, ekonomisti ipak upozoravaju da je oprez neophodan. Poručuju, takva odluka bi se mogla negativno odraziti kako na ekonomiju tako i na samu reputaciju grada, kao turističke destinacije, naročito vikendom.

"Pojedini objekti bi mogli imati značajne gubitke, prevashodno veliki tržišni centri koji su opet kažem u indirektnoj vezi sa turizmom i sa ugostiteljstvom što jedan grad čini osebujnim centrom koji ima kapacitete da privuče ljude i šire okoline. Moglo bi biti, da negativno da utiče, striktna odluka da se apsolutno zatvore svi privredni kapaciteti", kaže Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Da analiza nije dovoljno urađena smatraju i u zanatsko-preuzetnčkoj komori Srpske. Pojedine djelatnosti ističu žive i od turizma, koji bi u ovom slučaju bio deveden u pitanje. Ovim se kažu na neki način pospješuje i rad na crno. 

"Bez obzira da li bila radna zvanično ili nezvanično biće zapravo rad na crno. Oni koji rade nedjeljom imaju radni dan slobodan i zapravo ne rade sve nedjelje u mjesecu", kaže Radmila Banjac, predstavnik zanatske komore i preduzetnika Republike Srpske.

Upitno je kažu iz Unije udruženja poslodavaca ko je pokrenuo inicijativu i u čije ime. Nameće se naglašavaju i pitanje ako se za neka zanimanja zabrani rad da li to treba uraditi i za druga. Osim toga, ova odluka sa sobom može donijeti i druge potencijalne probleme. 

"Potencijalno može stvoriti probleme da oni subjekti koji se budu smatrali oštećenim podnesu i određene prijave prema nadležnim organima sa ciljem dobijanja određene protivkoristi za onu visinu štete koju su pretrpjeli. A štete bi potencijalne mogle biti i za gradsku upravu i za neke druge lokalne zajednice koje su pribjegle takvoj odluci", kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Aćić kaže da bi rješenje za ovu situaciju moglo biti formiranje berze rada nedjeljom. U tom slučaju bi neke poslove mogli raditi studenti i omladina, dok bi radnici koji imaju porodice mogli izabrati varijantu da nedjeljom ipak ne rade. Tada bi ističe Aćić, svi bili na dobitku.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)