Sve prognoze o daljem poskupljenju neizvjesne

Nestašica građevinskog materijala – cijene stanova se mijenjaju iz dana u dan

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2022. 08:52

Kvadrat stana u Banjaluci iznosi od tri do četiri hiljade maraka. Skoku cijena nekretnina kumovalo je poskupljenje građevinskog materijala. Cijena željeza je trostruko porasla. Umjesto 90 pfeninga, izvođači radova danas plaćaju 2.40 KM po kilogramu. Prognoze o daljem poskupljenju su neizvjesne, jer sve diktiraju cijene na svjetskom tržištu, ističe Ljubiša Tanić, predsjednik Privredne komore Istočno Sarajevo.

“Osnovni materijali koje mi koristimo su upravo od čelika, to su čelični cjevovodi, limovi od kojih pravimo ventilacione kanale itd. Dakle, osnovni element je čelik a to itekako utiče na cijene. Nisu samo stanovi u pitanju. Primjera radi, jedan od bitnih projekata koji se radi kod nas na Palama, je izgradnja toplane. Veliki energetski objekat. Mi smo izvodili jednu fazu cjevovoda, zaduzili se u kreditna sredstva, a došlo je do nestašice tih cijevi. Više nije bila bitna ni cijena nego da nabavimo te cijevi kako ne bi ugrozili projekat” 

Barbara Fabić, trgovac nekretnina kaže, da je slična situacija u cijelom građevinskom sektoru. Najbolje se to vidi na primjeru enormnog skoka cijena kvadrata stana zbog nestašica građevinskog materijala.

“Hajde da izdvojimo par lokacija u Banja Luci. Prije svega to je naselje Nova Varoš gdje je cijena kvadrata stana od 3.700 KM a negdje su i po 4.000 KM. Centar grada je od 4.400 KM a negdje I više. Svakako očekujemo još poskupljenja. Ne možemo jos predviđati  koliko ali sigurno 100-200 KM po kvadratu” ističe Barbara.

Lokacija, izvođači radova, kvadratura-to su tri stvari na koje se uglavnom obraća pažnja prilikom kupovine stana, kažu agenti za nekretnine. Džek pot je pronaći nižu cijenu, a da je atraktivna lokacija i bliža centru grada. Srebrenka Golić, Ministar za Prostorno Uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, ističe da je  neizvjesno da li će I kada će doći do smanjenja cijena stanova i poslovnih prostora. 

“Sada je ponuda manja od potražnje, vidite šta se dešava u Banjaluci. Cijena stana i poslovnog prostora enormno raste što je usko povezano sa sirovinama i cijenama građevinskog materijala. Do kada će biti poremećaji na globalnom tržištu, teško je predvijeti” te pojašnjava da je problem nabaviti građevinske materijale kako bi građevinci imali dovoljno materijale za početak tradicionalne građevinske sezone. 

Najtraženija kvadratura je ona koja se može kupiti do 150.000 maraka, odnosno do 50 kvadrata, ističu agenti za nekretnine. To je gornji limit za većinu kupaca. Iako cijene divljaju, kupuju se dok se zgrada još i ne izgradi.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.