Локални избори

"Најзвучнија" имена на одборничким листама у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2024. 19:20

Бањалука остаје најважнији плијен локалних избора. Да ће се ту ломити копља између најљућих политичких ривала показују и одборничке листе. Тако су и СНСД и ПДП кандидовали нека од најзвучнијих имена својих градских одбора.

Драшко Станивуковић каже да, осим градоначелничке фотеље, ПДП рачуна и на скупштинску већину, па су зато на листи и предсједник странке Бранислав Бореновић, али и поједини посланици у Народној скупштини Републике Српске. 

„То показује само једну ствар – нашу озбиљност. И наравно све друге ствари не зависе од нас, него и од других странака и њихових мандата и коалиционих потенцијала. Да видимо да ја као градоначелник у другом мандату могу да имам и скупштинску већину“, рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке (ПДП).

У СНСД-у листу предводи први човјек Градског одбора Владо Ђајић, такође народни посланик. Међутим, поред посланика, ту има и актуелних министара у Савјету министара и у Влади Српске. У тој странци такође планирају да ће о томе ко ће сјести у одборничке клупе одлучивати послије избора. 

„Ми желимо заиста да изађемо са најјачом листом и мислим да СНСД има најјачу листу. Закон је омогућио да ти људи могу да изађу на листу, одлучиће се послије тога који мандат узети“, истакао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука.

А биће калкулација и прије избора, тврди то Јелена Тривић, која се и даље није одрекла функције предсједника Републике, а сада ће у трку за градоначелника. Управо ту су јој главни ривали из двије највеће странке, па већ има, како каже, информације о њиховим плановима. 

„Има неких шпекулација у граду, већ се појављује да ће се Станивуковић на почетку кампање повући по налогу Милорада Додика, знате да га Милорад Додик држи у шаци, али би мени одговарало да буду оба режимска кандидата у игри“, рекла је Јелена Тривић, предсједник Народног фронта.  

„Не знам ни један примјер у свијету да се актуелни предсједник кандидовао за градоначелника. Све што говорим је крајње иронично. Питате ме да коментаришем особу која се бави теоријама завјере“, изјавио је Станивуковић.

Озбиљно су схватили Бањалуку и у Уједињеној Српској, гдје ће лидер странке Ненад Стевандић такође бити носилац листе, иако је тренутно предсједник Народне скупштине. Игор Радојичић са својом новом странком процијенио је да веће шансе има као носилац листе него у трци за градоначелника. Упадљиво је још и то да СДС као највећа опозициона странка у Бањалуци практично не постоји, људи на одборничкој листи непознати су већини грађана, а у тој странци ни сами не знају којег од кандидата за градоначелника ће подржати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм