Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Marš besmrtnog puka u Banjaluci FOTO VIDEO

  • 09.05.2019. 10:56

Centralno obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, organizovano je u Banjaluci.

Formirana je kolona „Marš besmrtnog puka“ koji se kreće  od Parka „Petar Kočić“ do Trga palih boraca gdje će biti održan ostali dio programa.

Ovaj „marš“ u kojem učesnici u koloni nose uvećane slike učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a, transparente sa prigodnim porukam predstavlja marš podsjećanja na poginule vojnike i civile iz NOR-a, koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

„Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

U Republici Srpskoj 9. maj je republički praznik i neradni dan.

Rade Džajić iz SUBNOR kaže da je ponosan kao borac što se 9.maj obilježava u Banjaluci. Mlade generacije aktivno učestvuju i sjećaju se predaka. 

"Na današnji dan je dočekana dugo čekana sloboda gdje je 13 i po hiljada dalo svoj život", kaže Džajić.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS  u zvaničnom obraćanju je rekao da danas obilježavamo jedan od najvećih dana u istoriji. 

"Najveće žrtve i materijalna razaranja su se desila u Evropi, a Crvena armija je dala ogroman doprinos slamanju fašizma, ali i srpski narod", rekao je Milunović.

Srbi su najvećim procentom učestvovi u velikom ratu.

Željka Cvijanović, predsjednik RS kaže da je 9. maj poražena ideologija zla.

"Ponosni smo što smo zajedno sa slobodarskim narodima pibijedili fašizam", kaže predsjednik RS.

"Danas žrtvama odajemo priznanje i važno je da učimo mlade o prošlosti i težini podnesene žrtve i da se suprostavimo stvaranju ideologoje zla", poručila je predsjednik Srpske.