Predrag Duduković

Koliko će, i zbog čega, poskupjeti voda na području Banjaluke?

  • Извор: АТВ
  • 06.02.2023. 19:01

Građane na području Banjaluke u narednom periodu očekuje novi udar na novčanike, jer bi voda mogla da poskupi za oko 7 feninga.

Potvrdio je ovo za Alternativnu televiziju vršilac dužnosti direktora "Vodovoda" Predrag Duduković.

Duduković je objasnio koliko bi poskupljenje moglo da iznosi, ali i razloge zbog kojih ovo preduzeće mora da digne cijene.

"Trenutno je cijena vode za građane 98 feninga po kubiku, odnosno 1.000 litara vode. Naš prijedlog će ići u pravcu da to bude 1,05, odnosno povećanje od 7 feninga po kubiku što znači da bi četvoročlana porodica mjesečnu potrošnju trebalo da ima veću za oko marku otprilike", rekao je Duduković.

Objašnjavajući razloge, on je rekao da su troškovi rada "Vodovoda" znatno povećani u posljednjih godinu i po dana.

"Ja želim da upoznam građane iz kojih razloga smo mi zatražili povećanje cijene. U zadnjih godinu dana troškovi rada Vodovoda su povećani za 2 miliona maraka, s jedne strane, a s druge strane smo smanjili prihode za preko milion KM s obzirom da je Ustavni sud ukinuo naknadu za mjerno mjesto. U zadnjih godinu i po dana mi imamo smanjen tok novca za tri miliona maraka. Naravno da je ta situacija neodrživa. Ako govorimo o naknadi za mjerno mjesto, ona je uvedena 2019. godine da bi se pokrili gubici od održavanja seoskih voda, jer je Vodovod 2019. preuzeo održavanje seoskih vodovoda. Ona je ukinuta. Seoski vodovodi su i dalje na teretu Vodovoda, a nemamo tu naknadu. Dakle, automatski mi po tom osnovu imamo gubitke od 1.200.000 maraka", rekao je Duduković.

Istakao je da će se tražiti vraćanje pomenute naknade kako bi se seoski vodovodi mogli održavati.

"800 kilometara je mreže seoskih vodovoda koji su u veoma lošem stanju. Projekti koji su rađeni bez ikakvog plana. Nailazimo na ogromne probleme što se tiče seoskih vodovoda. Izvori koji su napajali seoske vodovode su svake godine sve manje izdašni i moraju se nalaziti načini za priključenje na Banjicu ili na Crno vrelo ili na Novoseliju što dodatno iziskuje ulaganja u nove rezervoare, u nove cjevovode i ostalo", rekao je on.

Govoreći o uzrocima, on je rekao i da je "Elektrokrajin" nanijela "najveći udarac "Vodovodu" jer su troškovi za struju povećani za 300.000 KM na godišnjem nivou u posljednje dvije godine.

"U 2023. došlo je do novog povećanja što će dodatno povećati troškove električne energije za 500.000 KM. Skoro milion maraka imamo veće troškove samo u električnoj energiji. Troškovi goriva takođe, ako govorimo o nekim značajnijim izdacima. Godišnje se na održavanje vodovodne mreže troši dva miliona maraka. Kad govorimo održavanje, govorimo o materijalima koji se koriste za održavanje zato što su cjevovodi u izuzetno lošem stanju, zato što nemamo rekonstrukcije. Mi bi svake godine trebalo bar jedan ili dva odsto cjevovoda da rekonstruišemo, a u zadnjih 7-8 godina rekonstruisano je ukupno pet kilometara, a trebalo je 200-300 kilometara", rekao je.

Objašnjava da se svake godine dešava sve više kvarova jer je i sama mreža sve lošija.

"Mi samo po osnovu električne energije i održavanja trošimo godišnje pet miliona maraka. Gdje su sad tu troškovi radne snage, mi moramo imati vodoinstalatere, vozače, bageriste...", objašnjava v.d. direktora "Vodovoda".

Rekao je da je ovo preduzeće moralo da poveća plate radnicima kako bi ih zadržalo.

"Vodoinstalateri, bageristi, inžinjeri... Oni danas imaju veće plate u realnom sektoru i mora se naći način da se ti ljudi zadrže. Naravno, ne možete njima povećati plate, a da ostavite druge bez povećanja. Dakle, sve je lančano", kaže Duduković.

Dodao je da iako je preduzeće prošle godine imalo dva miliona maraka disbalansa, nisu povećavane cijene.

"Uspjeli smo nekako da udar na poslovanje ublažimo i da sa određenim reorganizacijama i uštedama prošlu godinu završimo da izmirimo obaveze. Međutim, sada trenutno više ne možemo", kaže Duduković.

Naglasio je i da će se plate morati povećati zbog nove odluke o minimalnim primanjima radnika.

"Kod nas imaju radnici koji imaju manju platu od najniže plate. Moramo izvršiti usklađivanje. Odnosno, moramo njima dodati da bi imali najnižu platu. Šta se dešava? Tim povećanjem oni dolaze u kategoriju da imaju iste plate. Znači NK radnici kao KV radnici. Dakle, moramo povećati plate KV radnicima, a onda to ide lančano. Godišnje, zbog te same odluke, će nama dodatni troškovi za plate biti 350.000 maraka", rekao je i dodao da će dodatni troškovi biti i za topli obrok i oni će iznositi dodatnih 150.000 KM.

Objasnio je da će povećanje samo onih troškova za koje se već zna iznositi oko milion KM.

"A, prihodi smanjeni. Ono što je interesantno je da smo mi u 2022. godini imali manje prihode od isporuke vode zato što je smanjena potrošnja", rekao je on i dodao:

"Imamo situaciju da za 4.000 mjernih mjesta ne ispostavljamo račune zato što nema nikakve potrošnje, a ta mreža se mora održavati. Naknada za mjerno mjesto je ukinuta. 4.000, to je skoro 10 posto mjernih mjesta, nema nikakvih računa. I kada sve to saberemo, jasno je da Vodovod, prvo ja kao neko ko je na čelu, ne može preuzeti na sebe odgovornost da Vodovod u narednom periodu u ovakvim uslovima normalno posluje", rekao je v.d. direktora "Vodovoda".

Kompletno gostovanje Dudukovića pogledajte u video prilogu.