Oglasilo se i Ministarstvo zdravlja

Institut za javno zdravstvo: Redovno analiziramo vodu za piće

  • 28.05.2019. 16:05

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Srpske prate situaciju u vezi sa ispravnošću vode i do sada nisu dali nijednu, zvaničnu ili nezvaničnu, izjavu da voda za piće u Banjaluci nije ispravna, saopšteno je iz resornog ministarstva povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske pozvali su građane da za informacije o ispravnosti vode za piće isključivo kontaktiraju i prate izvještaje zvaničnih institucija nadležnih za javno-zdravstvenu bezbjednost građana. 

U saopštenju se navodi da Institut, po zahtjevu Republičke uprave za inspekcijske poslove, vrši redovne, ali i vanredne analize vode za piće i rezultate šalje onome ko je podnio zahtjev, te da je za pružanje informacija javnosti o ovom slučaju nadležna Republička uprava za inspekcijske poslove. 

Banjalučki "Vodovod" saopštio je ranije da parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. 

"Analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju prvoj i drugoj klasi voda i u skladu su sa uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka u koju spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija", naveli su iz banjalučkog "Vodovoda". 

U ovom preduzeću kažu da su 24. maja primijećene modro-crvene trake uzvodno od brane Bočac, zbog čega su znatno povećane aktivnosti uzorkovanja vode, broj uzoraka i vrsta parametara koji se analiziraju iz preventivnih razloga.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм