Бањалука

Инспекција забранила наплату уласка у Кампусу; Универзитет: Непримјерено понашање инспектора

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2024. 11:00

Тржишна инспекција Града Бањалука забранила је наплату уласка возилима у Кампусу Универзитета највећег града Српске, а које је успостављено недавно.

"Након обављене предметне контроле, али и непримјереног опхођења поступајућег инспектора, донијето је усмено рјешење о забрани даљег наплаћивања и контроле улаза моторних возила у круг Заштићеног подручја Универзитетски град, а на бази погрешно утврђених чињеница. Овакво поступање градске инспекције најоштрије осуђујемо и против њихове одлуке ћемо се борити свим правним средствима“, наведено је у саопштењу Универзитета у Бањалуци.

Подсјећају да је Управни одбор Универзитета донио закониту и легитимну Одлуку о увођењу наплате уласка за моторна возила у Заштићено подручје Универзитетски град, као што је то урадила и управа Националног парка "Козара" и других сличних комплекса који представљају заштићена подручја, сходно Закону о заштити природе и одлуци надлежног министарства.

"Нико никада није оспоравао наплату уласка у ове заштићене зоне. Коме онда смета регулисање уласка у заштићено природно добро у центру Бањалуке?“, упитали су из УНИБЛ у саопштењу.

Управни одбор Универзитета донио је ову Одлуку, како се наводи, с циљем пуне заштите овог комплекса.

"Али не само његовог природног добра него и са циљем регулисања саобраћаја,  побољшања безбједности студената који живе унутар Кампуса, као и безбједности бројних пјешака и грађана Бањалуке који свакодневно долазе у Универзитетски кампус да уживају и шетају. Дакле, крајњи циљ је био сигурна зона за све“, наводи се у саопштењу.

Појединци злонамјерно тврде да је Универзитет донио ову одлуку ради стицања прихода, што апсолутно није тачно.

У задњих годину дана Универзитет у Бањалуци је, уз огромну помоћ ресорног министарства, инвестирао више од пола милиона КМ у уређење Универзитетског града, и то у изградњу нових и санацију постојећих саобраћајница, увођење новог система видео-надзора у Кампусу, уређење хоризонталне сигнализације, уређење зеленила и садњу новог дрвећа, како би кампус био понос града и сигуран за све који бораве и уживају у миру Универзитетског кампуса. У то се могло увјерити и неколико хиљада грађана Бањалуке који су у јуну ове године присуствовали фантастичном вечерњем концерту "Поклон Републициˮ и на крају вечери отишли одушевљени. Такође, из УБИБЛ додају да су угостили у априлу ове године и сајамску манифестацију "Banjaluka EXPO 2024ˮ која је имала неколико хиљада посјетилаца.

"Напомињемо да су се ранијих година у Кампусу дешавали разни немили догађаји попут саобраћајних незгода, дивљања моториста и спортских аутомобила, страдања пјешака, крађе и уништавања имовине Универзитета. Управо из тог разлога заузет је став да се учини озбиљан искорак у унапређењу безбједности у Кампусу и његовом амбијенталном уређењу. Да ли је можда некоме из градске инспекције или градске управе то засметало, имајући у виду да Град Бањалука није пружио никакву финансијску помоћ за 'најљепши парк' у Бањалуци?“, питају из УНИБЛ.

Напомињу још једном да су од плаћања за улаз моторних возила ослобођени сви запослени, сви студенти, закупци пословних простора, доставна возила и гости Универзитета. Дакле, неколико хиљада људи и даље са својим моторним возилима улази бесплатно у Кампус.  

Коме онда смета боља заштита овог заштићеног подручја?, упитали су у саопштењу.

"Зато у овом тренутку посебно желимо да истакнемо поруку да руководство Универзитета у Бањалуци, сви наставници, сарадници, као и наши студенти никада неће дозволити уништавање и отуђивање имовине најстарије високошколске установе у Републици Српској. Борићемо се свим средствима против нелегалних измјена регулационих планова, како би се земљиште које припада Универзитету претворило у грађевинско и на тај начин отуђило од Универзитета, а све са циљем бесправне градње кружних токова, замишљених паркова или некаквих стамбено-пословних комплекса“, поручили су у саопштењу.

Јавност треба да зна, напомињу, да је у јуну ове године покушано бесправно отуђење имовине Универзитета, то јест отуђење дијела истог тог кампуса који сад нападају под изговором нелегалних рампи. 

"Грађевинске машине су без икаквих дозвола ушле у заштићени комплекс и оштетиле нашу имовину, без икаквог претходног обавјештења и прибављених дозвола, а то је правно насиље без преседана у историји Бањалуке. Јавност такође треба да зна и то да већ неколико мјесеци не можемо да користимо двије од наше три капије, ни возила нити пјешаци. Због чега? Зато што градске власти копају и раде без грађевинских дозвола, али их то не спречава да своје инспекцијске органе шаљу због нелегалних рампи. Да ли је то некоме у плану да нас потпуно блокира у раду или да стави катанац на ову посљедњу трећу капију?“, наведено је у саопштењу.

У саопштењу напомињу да немају намјеру да ово постане политичко питање, нити да се користи у политичке сврхе, али, додају, да нису имали избора него да се на овај начин обрате јавности.

"На крају, не преостаје нам ништа друго него да се овако обратимо јавности и подсјетимо све да Кампус Универзитета у Бањалуци и даље остаје мјесто у чијој љепоти и чарима уживају млади људи, наши студенти, професори и сарадници, као и сви грађани Бањалуке. Кампус ће опстати и остати понос свима, а ми ћемо се борити свим средствима да га заштитимо, те од тога нећемо никада одустати!“, закључено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера