Бањалука

ГрО СНСД: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација

  • 27.09.2023. 10:57

Пројекат "Нула дјеце на листама чекања за вртић" један је у низу пропалих пројеката актуелне градске администрације у Бањалуци, будући да је ове године у јавне вртиће у овом граду уписано свега 417 малишана, а да је чак 1.090 њих који испуњавају услове остало на листи чекања, саопштено је из Градског одбора СНСД-а Бања Лука.

Из бањалучког СНСД-а су истакли да родитељи немају другу опцију него да дјецу упишу у приватне вртиће.

"Овдје треба узети у обзир да то није коначна бројка оних који би похађали јавне вртиће јер је много родитеља који из одређених разлога нису конкурисали", појаснили су у Градском одбору СНСД-а.

У саопштењу су напоменули да се бањалучка градска администрацијама хвали субвенцијама за родитеље чија дјеца похађају приватне вртиће, али да нигдје не спомињу да те исте субвенције једва покрију најновије поскупљење услуга приватних вртића.

"Најаву од прије неколико мјесеци да ће повећати субвенције - очигледно су заборавили. Тако боравак дјеце у приватним вртићима родитеље кошта готово дупло више у односу на боравак у јавним", указали су из Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Из бањалучког СНСД-а су навели да је највећа потреба за новим вртићима у насељима Борик, Лазарево, Обилићево и Старчевица, гдје је и највећи број најмлађе популације.

Они су указали да је једино рјешење за смањење листе чекања за јавне вртиће изградња нових вртића или, евентуално, адаптација градских простора.

"То би градска администрација морала да стави на своју листу приоритета како би била омогућена једнака права сваког дјетета, али и бар донекле био растерећен кућни буџет родитеља у Бањалуци", сматрају у Градском одбору СНСД-а Бањалука

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.