Волонтери поручили

''Град Бањалука не води рачуна о безбједности животиња, азилу и појави заразних болести''

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2024. 15:20

Љубитељи животиња и волонтери окупили су се данас у центру Бањалуке да би указали на лош и штетан однос Града према напуштеним животињама и стању у азилу за псе, те кажу да је посљедњи случај, када је мртав пас убачен у контејнер "Мозаика пријатељства“, кап која је прелила чашу.

Мила Шарић, испред окупљених грађана и волонтера, указала је на тешко и алармантно стање у азилу за псе, те каже да је одговорност на Граду, истакавши да су се појавиле и заразне болести о чему јавност није упозната.

"Ми као лица која спашавамо псе из азила желимо да демантујемо и укажемо на дезинформисање јавности од стране Града, уз апел да Град озбиљно приступи овој теми и хитно крене са стварањем бољих стамбених услова за псе и ангажује ветеринарске амбуланте и раднике који ће водити бригу о псима", наводи Шарић.

Каже да су у посљедње вријеме упутили апел Градској управи и инсистирали на примјени прописа у раду азила, али да се мало урадило када је ријеч о поштовању Закона о заштити и добробити животиња Републике Српске, јер је број паса и мачака на градским улицама у сталном порасту.

Наводи и да је катастрофално стање у азилу за псе, те додаје да пси бораве у нехуманим условима.

"Азил нема ветеринара који води бригу о здрављу паса па пси немају лијечење као ни ветеринарску обраду која је предвиђена приликом улаза пса у азил, а немају ни план за удомљавање паса", тврди Шарић.

Окупљени волонтери поручили су да ће и даље инсистирати на адекватном приступу овим проблемима те ће постављати и тражити одговоре на питања гдје су пси који улазе у азил, а који нису удомљени.

Грађани су поручили да је аларм упаљен јер се пријављује све већи број случајева мучења животиња које угину након тога, те да такви људи морају хитно бити процесуирани јер сматрају да онај ко може наудити животињама, то је исто спреман урадити и људима.

"Убице морају бити процесуиране и кажњене највећим казнама и да то буде опомена свим потенцијалним убицама. Локални органи морају већ једном почети радити посао за који су плаћени, као и сви други органи задужени за безбједност животиња и грађана", поручили су волонтери.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.