Дом здравља Бањалука

Готово сваки други пацијент има проблем масне јетре

  • Извор: АТВ
  • 27.11.2023. 12:00

У бањалучком Дому здравља одржавају су бесплатни превентивни прегледи за 200 пацијената у оквиру пилот пројекта "превенција метаболичких болести јетре у Републици Српској".

Љекари упозоравају на значај превентивних прегледа, јер нелијечени хепатитис води ка карциному јетре.

- Сви ти пацијенти већ имају индикацију да ураде овакав преглед. Дом здравља Бањалука је препознао значај ове методе и уведен је индекс у лабораторији. Сви пацијенти који дођу да раде налазе имају израчунат "фиб скор" који упућује да ли треба да ради "фибро скен" преглед - рекао је Топић.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да ова здравствена установа наставља да ради на пољу превенције, као што је пројекат "Превенција метаболичких болести јетре у Републици Српској" под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Српске, заједно са Удружењем за метаболичке болести.

- На овај начин биће омогућен бесплатан преглед 200 пацијената који су регистровани у Дому здравља Бањалука и у налазу имају повишен "фиб скор" индекс - рекла је Тодоровићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм