Pritužbi sve više

Da li Banjalučane očekuje skuplje grijanje?

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2022. 19:15

Radijatori mlaki. Pritužbi banjalučana na grijanje sve je više. Danima se sa lošim grijanjem bore i u mjesnoj zajednici Bulevar. Bez dodatne grijalice prostor je kažu nemoguće ugrijati. Zbog toga za više cijene grijanja ne žele ni da čuju.

"Građani sada nisu spremni da plate i ovo grijanje koje imaju jer ga skoro i nemaju a kamoli sa nekim poskupljenjem ili bilo čim drugim. Već od početka grejne sezone na bulevaru je katastrofalno grijanje ili ga nema nikako ili je u jako niskom intenzitetu", kaže Dragan Stojić, Mjesna zajednica Bulevar.

"U mojoj zgradi gdje je ta stambena jedinica sa 24 stana isključena je jedna trećina, znači ljudi su počeli razmišljati šta da rade i to nije baš lako", kaže Drago Vurdelja, Mjesna zajednica Bulevar.

Veliki problem odgovaraju iz Eko Toplana predstavlja stara i dotrajala distributivna toplotna mreža u koju je neophodno ulagati. Međutim, u posljednjih nekoliko dana grejna sezona počela je da se dovodi u pitanje. Iz Eko Toplana ističu da su cijene osnovnih energenata enormno porasle. Zbog toga su gradu od početka godine uputili već peti zahtjev u kojem traže  poskupljenje od 59 % ili subvencije. 

"Ja vam mogu sa sigurnošću reći da je preko 90 odsto reklamacija koje mi dobijamo izazvane su direktnim greškama na unutrašnjim instalacijama kvarovima koje nisu u nadležnosti toplane. Mi smo izašli sa tačnom računicom da su naši ulazni troškovi za 59 %. Grad ima više instrumenata to ne mora značiti da će doći do poskupljenja cijene toplotne energije za 59 posto ima više instrumenata. To su dio može ići na rast cijene dio subvencija", kaže Dragiša Zečević, član Upravnog odbora Eko toplana Banjaluka.

Za grijanje banjalučani ne treba da brinu, poručuje gradonačlenik. Međutim da li će doći do poskupljenja ne prezicira. 

"Ja vas uvjeravam da ćemo pronaći modalitete i rješenje uvjeravam vas da će biti grijanje u Banjaluci, uvjeravam vas da ćemo dati sve od sebe da bude kako treba. Nije jednostavno i to morate znati dva miliona je struja dodatno poskupila Eko toplanama i to trebate drvena sječka koja je poskupila, mazut", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Banjalučani se nadaju što bržem rješenju. Jedan sastanak predstavnika Eko Toplana i Grada održan je već juče dok se drugi kako saznajemo očekuje za dva dana.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.