Министар за научно-технолошки развој и високо образовање

Будимир за АТВ: Спорне одлуке Градске управе и Станивуковића

  • Извор: АТВ
  • 01.10.2024. 20:00

Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање, рекао је за АТВ да Градска управа Бањалука и градоначелник Драшко Станивуковић без дозвола и сагласности Универзитета у Бањалуци кренули у изградњу саобраћајнице код улаза у универзитетски град, односно, Кампус.

Изградњом једне боче саобраћајнице  су директно ушли у имовину Универзитета, каже Будимир.

„Ту смо зауставили радове. Главни улаз у универзитетски град је блокиран у овом тренутку а почела је школска година. Универзитет никада није ни видио како изгледа тај план“, изјавио је Будимир за АТВ.

Са друге стране, тржишна инспекција је потпуно забранила да се контролише улаз у заштићено подручје универзитетског града.

„Они су одлучили да је то наплата паркинга, иако нема везе са тим, улазак свих запослених и студената је потпуно бесплатан. Они су то искористили као један популистички потез у овом времену, да они покажу да се боре против тога“, истакао је министар.

Универзитет и Кампус су у овом тренутку блокирани, истиче Будимир и додаје да Градска управа ни у једном тренутку није консултовала ни Министарство, ни Универзитет.

„Универзитет је доносио одређене одлуке по њиховим захтјевима које су се односиле на то да је немогуће отуђити имовину. Око свега тога није консултовано ни Правобранилаштво, ја никада од Правобранилаштва нисам добио одлуку да је дозвољено да се гради, посебно за бочну раскрсницу“, изјавио је Будимир за АТВ.

Коментаришући најаве појединих ПДП-оваца да Станивуковић планира нереде у изборној ноћи, уколико резултати избора не буду онакви каквим се он нада, Будимир је рекао да га то не изненађује.

„Ради се о екипи људи која је за изборе искориштавала трагедију породице Драгичевић, покушај обојене револуције против власти у Републици Српској. Очигледно да је ова екипа младих људи спреман на све, понашају се као властодршци, нису спремни да лако одустају од власти и претпостављам да такав сценарио није немогућ“, рекао је Будимир.

Он каже да је интересантно да је обојена револуција једино у Републици Српској „сломила зубе“, односно, овдје није прошла. 

„Република Српска и руководство Републике Српске је захваљујући владавини права и политичком коректношћу успјела да се сачува  од свега тога. Предизборна кампања је сада таква да опозиција користи сва могућа средства да напада власт“, закључио је министар у разговору за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера