Важно спровести третман

Бањалука: Спорадичне пријаве случајева и груписања вашљивости у дјечијим колективима

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2024. 10:54

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дом здравља у Бањалуци Мирјана Миљковић рекла је да ова служба прима спорадичне пријаве случајева и груписања вашљивости у дјечијим колективима.

"Кроз мјесечни санитарно-хигијенски надзор објеката за предшколско васпитање и образовање и полугодишњи надзор у основним и средњим школама, у Хигијенско-епидемиолошкој служби се редовно прати појава вашљивости и дијели промотивни материјал (летак вашљивост главе и Упутство за родитеље)", навела је Миљковићева.

Она је истакла да је у случају појаве важно спровести третман све дјеце у колективу и свих чланова породица који, такође, могу бити инфестирани.

"Ако сви у колективу истовремено поступе према препорукама, живе ће вашке сигурно бити уништене. Сви укућани требају опрати косу истим шампоном, промијенити и опрати чешљеве, четке, одјећу, постељину на 60 степени, јер је могуће да имају вашке, а да то нису примијетили", навела је Миљковићева.

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

Она је истакла да у правилу нема брзог и тренутног рјешења, те да је приликом одстрањивања вашки и њихових јајашаца најважнија одговорност и упорност родитеља/старатеља и вишеструко понављање поступака.

Миљковићева је напоменула да се при употреби средстава за уклањање вашки треба строго придржавати упутства за кориштење.

Она је указала да је у међувремену неопходно свакодневно прегледати косу и ситним чешљем уклањати јајашца, те да између третмана чешљеве треба опрати у врућој води са детерџентом и испрати под млазом вруће воде.

"Након што се ријеши проблем наставља се са редовним прегледима косе дјеце, али и осталих укућана. Потребно је научити дјецу да не користе туђе чешљеве, капе и шалове", рекла је Миљковићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 По свијету са Робертом Дацешином

    ''По свијету са Робертом Дацешином