Poteškoće prilikom naručivanja

Banjalučkim pacijentima teže na pregled, novi sistem IZIS otežao rad

  • Извор: Независне
  • 04.11.2022. 08:09

Banjalučani se žale da već nekoliko dana imaju poteškoće prilikom naručivanja za pregled u Domu zdravlja, a otkad je uveden novi integrisani informacioni program - IZIS, no iz ove ustanove kažu da im je zbog novog programa usporen rad te otežano primanje i pregledanje pacijenata.

Kako je rekla jedna Banjalučanka, koja je otišla da se naruči na pregled kod ljekara, sada je sve komplikovanije i stvaraju se gužve.

"Išla sam u ambulantu da se naručim, ali se napravio red dok sam čekala. Koliko sam shvatila, sada je medicinskom osoblju otežan rad, nisu obučeni da koriste ovaj program, pa se konsultuju jedni sa drugima, što onda usporava sav proces. Osim toga, izbrisana mi je istorija bolesti, a takođe nema podataka o spisku lijekova koje su pacijenti koristili, i sada oni moraju donositi kutije da pokažu doktoru koje lijekove koriste", rekla je ova Banjalučanka.

Iz Doma zdravlja navode da je od 1. novembra počela primjena IZIS-a te da je prelazak na rad u potpuno novom i različitom informacionom sistemu, u odnosu na prethodni, doveo do usporavanja rada medicinskog osoblja.

"Takođe, u pojedinim ambulantama u Službi porodične medicine dolazilo je i do tehničkih problema, što je još više usporavalo rad timova porodične medicine. U ovim okolnostima timovi porodične medicine nisu u mogućnosti da prime isti broj pacijenata, kako je to bilo u prethodnom periodu, a koji se kretao od 50 do 100 po jednom timu u toku jednog dana", rekli su iz Doma zdravlja za "Nezavisne", dodajući da je, zbog toga, jedan broj pacijenata naručen da dođe u narednim danima.

Oni ipak napominju da su svi hitni pacijenti i pacijenti s akutnim tegobama primljeni.

"Pacijenti koji imaju hitna stanja teže prirode se, kao i do sada, javljaju u Službu hitne medicinske pomoći. Zdravstveni radnici u Domu zdravlja ulažu ogromne napore da prevaziđu teškoće vezane za prelazak na rad u novom informacionom sistemu", kazali su iz Doma zdravlja.

Kako ističu, ovakav prelazak je uvijek praćen teškoćama tehničke prirode, ali i obavezom zdravstvenih radnika da u kratkom roku savladaju kompleksan program za rad, pa da u skladu s tim očekuju da će pacijenti imati razumijevanja za ovu situaciju.

"Medicinsko osoblje naporno radi kompletno radno vrijeme, ali je broj primljenih i pregledanih pacijenata značajno manji zbog sporijeg rada u računaru. Ne možemo tačno odrediti koliko dugo će potrajati ovakva situacija, ali se trudimo da traje što kraće i kontinuirano se radi na tome", zaključili su iz ove ustanove.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија