Срђан Мазалица

"Бањалуци недостају двије трафо станице, трудимо се да обезбиједимо континуиран пренос електричне енергије"

  • Извор: РТРС
  • 26.06.2024. 08:22

Опрема коју ми посједујемо је генерално лоша, али трудимо се да обезбиједимо несметан и континуиран пренос електричне енергије у највећем граду Републике Српске, рекао је програм руководилац Оперативног подручја Бањалука у Електропреносу БиХ Срђан Мазалица.

- Бањалука је у проблему што њој недостаје двије трафо станице, на којима треба да се ради. Нама је опрема генерално лоша, али радимо на томе да уколико и дође до одређених "поремећаја", да Бањалука, од тога не осјети ништа, јер било је доста лоших реакција, грађани су у посљедњем паду система били огорчени, неки су остали заглављени у лифтовима, други су негодовали због врућине, односно због тог што клима уређаји не раде, као и многи други разлози - навео је Мазалица.

Истакао је да се слабости система показују као такве, да се прелази у већ хаотично понашање мреже.

- Имали смо сличан распад прошле године, били смо принуђени да искључимо далековод, тако да у кратком периоду, наш крај је доживио два распада - додао је Мазалица, коментаришући пад система електричне енергије који се десио прошле седмице.

Мазалица истиче да је до краха у електроенергетском систему дошло, до испада далековода.

- Након испада далековод код Подгорице, Црна Гора се у енергетском смислу подијелила на сјеверни и јужни дио. То је представљало оптерећење и за нас. Ту смо били "кратки" 700 мегавата - навео је Мазалица.

Када је ријеч о поменутом колапсу, Мазалица додаје да је могуће да је пожар био узрок, али узрок је до Албаније.

- Да ли је изазван пожаром, прегријавањем, то сад не знамо. Биле су јако високе температуре, соларне електране тада немају своју производњу. Зато је Италија била у дефициту, она је вукла својих 400 мегавата - наводи Мазалица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм