Slava najvećeg grada Srpske

Banjalučani obilježili Spasovdan

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2023. 16:54

Njegovanjem tradicije, prenošenjem običaja s koljena na koljeno, čuvaju se iskonske vrijednosti. Znaju to i Banjalučani. Kažu, Spasovdan je poseban dan jer je to slava i grada i hrama.

Grad i Eparhija zajedno slave Spasovdan. 

"Mogu da kažem u ime naše Banjaluke, da mi sa svetovne strane dajemo svoj maksimum da pomognemo i duhovnoj strani, da obnavljamo naše svetinje, da gradimo naše hramove. Evo danas ova naša svetinja i ljepše i bolje još svijetli", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Nakon liturgije koju je služio episkop banjalučki Jefrem, osveštano je žito i slavski kolač.

"Da se svi potrudimo da budemo saradnici Božiji na djelu njegovom. Ako tako budemo radili, Bog će nam pomoći i biće nam bolje", rekao je vladika.

Upriličena je i litija oko hrama. 

Banjaluka je pokazala ljubav, poštovanje i jedinstvo, okupivši se oko pravoslavne crkve, poruka je generalnog direktora UKC-a. 

"Prelijep je osjećaj biti dio ove manifestacije u glavnom gradu, prelijepoj Banjaluci gdje smo svi pokazali jednu ljubav, poštovanje, jedinstvo i gdje smo se svi okupili oko onog što je najbitnije, oko naše crkve", kazao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Srpske. 

Stotine pravoslavnih vjernika okupilo se danas da proslavi jedan od najvećih praznika-Spasovdan.

U duhu tradicije, proslava se nastavlja i sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja sa početkom u 19 časova, a uz bogat kulturno umjetnički program. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић