Dušan Ivković za ATV

Košarka nikada nije bila u većoj krizi VIDEO

  • 07.03.2019. 22:19

Košarka nikada nije bila u većoj krizi, a Evropa u ovom trenutku vrlo teško može da izdrži odliv mladih igrača, rekao je Dušan Ivković, bivši košarkaški trener u emisiji "20 minuta" na ATV-u.

Legendarni trener ističe da je su nacionalna prvenstva zapostavljena, a u Evropi preovladavaju američki igrači koji, kako kaže Ivković, nemaju toliki talenat u odnosu na svoje prethodnike. 

"Nacionalna prvenstva su manje-više totalno zapostavljena. Postoji regionalna liga i Evroliga, koje je relativno dobro organizovana, ali gledajući konfliktnu situaciju i sukob između Evrologe i FIBE, nikada veća kriza nije bila i jednostavno mislim da Evropa u ovom trenutku vrlo teško može da izdrži toliki odliv mladih igrača i zauzvrat ovo što nam dolazi, a to je dominacija i prevelika koncentracija, širom cijele Evrope pa i ovdje kod nas američkih igrača", kaže legendarni stručnjak.

Ivković, koji je kroz karijeru osvojio brojne trofeje kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijom, kaže da se vrijednost jednog trenera ne može mjeriti brojem pehara koje je osvojio. 

"U današnje vrijeme je dosta teško stvoriti mladog igrača, treneri su pod ogromnom pritiskom. Vrijednost, ličnost i djelo jednog trenera ne može da karakteriše broj osvojenih trofeja. Imate trener koji su izuzetno dobro radili, ali nikakad nisu osvojili trofej i sada zavisi od specijalizacije trenera", kaže Ivković za ATV.

Ivković se dotakao utakmice koja je po mnogima treba da bude najveći meč svih vremena, između američkog "Dream Teama" i reprezentacije Jugoslavije na Olimijskim igrama u Barseloni 1992. godine, i rekao da se niko od igrača Jugoslavije nije imao strah od Džordana i ekipe.

Trofejni stručnjak ispričao je i anegdotu u vezi sa najboljim igračem svih vremena, legendarnim Džordanom.

Kako je Ivković tražio da se igra odbrana nad Majklom i kompletan razgovor pogledajte u videu.

Тагови: