Premijer liga BiH

Borac čeka Mladost, Radnik gostuje Veležu

  • 20.03.2021. 09:59

U Premijer ligi BiH se, pred reprezentativnu pauzu, igra prvo kolo trećeg kruga, odnosno 23. kolo, a utakmice su podijeljene na dva dana, pa su tako danas na programu tri, a sutra preostale tri.

Prva dva meča se igraju od 17.00 časova. Borac će u Banjaluci dočekati Mladost Doboj-Kakanj, što je lijepa prilika da se upišu tri boda protiv tima koji će se do kraja boriti za opstanak.

Borac je u nastavku sezone odigrao četiri susreta, od kojih je tri dobio identičnim rezultatom 2:0, a istim rezultatom je i izgubio u Mostaru od Veleža. Jedna od tih pobjeda je bila u Kupu, protiv Širokog Brijega u gostima, što je krajiškom klubu donijelo plasman u polufinale Kupa BiH.

Mladost je prve dvije utakmice izgubila - kod kuće od Širokog i u gostima od Radnika u Bijeljini, da bi u prošlom kolu savladala direktnog rivala u borbi za opstanak, ekipu Krupe sa 1:0.

Ove sezone su odigrali dva meča i oba je dobio Borac - 6:0 na svom stadionu i 2:0 u gostima. Tradicija kaže da su do sada u Banjaluci odigrali pet utakmica uz dvije pobjede Borca, dva remija i jedno slavlje Mladosti, u avgustu 2017. godine.

U isto vrijeme, Velež će dočekati bijeljinski Radnik. Mostarci igraju prelijep fudbal, na trećem su mjestu tabele, dok se Radnik muči ove sezone nakon smjene Mladena Krstajića sa čela kluba i predstoji mu velika borba za opstanak.

Prije tri sedmice su odigrali 0:0 u Bijeljini, a nakon toga su "rođeni" ostvarili dvije važne pobjede - protiv Borca na svom stadionu, a onda su prvi put u Premijer ligi BiH slavili na Tušnju protiv Slobode.

Radnik je nakon tog remija sa Veležom, pobijedio Mladost, pa izgubio od Borca u gostima.

Prvi meč u sezoni ova dva tima, Velež je dobio kod kuće sa 2:1, pogocima Obrena Cvijanovića i Samira Zeljkovića, dok je gol za Bijeljince postigao Kenan Šarić, koji je ove zime prešao u Mladost Doboj-Kakanj.

Tradicija kaže da kad se sastanu Velež i Radnik u Mostaru, neko mora da pobijedi. Do sada su odigrali sedam utakmica u Premijer ligi i odnos je 5:2 u pobjedama za Mostarce.

U posljednjem meču današnjeg programa, Zrinjski će ugostiti Slobodu. Mostarski tim je u dosta boljoj formi, dok Tuzlaci ulaze u ovaj meč sa novim trenerom, Mladenom Žižovićem, kome je posljednji angažman bio baš u Zrinjskom.

Zrinjski je u četiri do sada odigrane utakmice ovog proljeća dvije dobio, dvije izgubio i ispao je iz Kupa od Sarajeva, a upravo su Sarajlijama nanijeli prvi poraz u sezoni, baš na njihovom terenu. U prošlom kolu ih je prvi put ikada u Mostaru pobijedila Tuzla Siti.

Što se Slobode tiče, oni su u veoma lošem stanju. Sve tri utakmice su izgubili, a prvi gol su dali u prošlom kolu, kada su izgubili kod kuće od Veleža. Težak posao je pred Žižovićem da izvuče Slobodu iz letargije i krize, kao i da je sačuva u ligi.

Kad je tradicija u pitanju, Tuzlaci su samo jednom slavili protiv Zrinjskog u gostima i to davne 2003. godine, dva puta su samo izvukli bod, posljednji put još 2007. godine, a doživjeli su čak 19 poraza u prvenstvu i Kupu, što samo po sebi kaže koliko je ovo teško i neprijatno gostovanje za Slobodu.

Premijer liga BiH, 23. kolo - subota:

17:00 Borac - Mladost
Velež - Radnik
19:00 Zrinjski - Sloboda

Nedjelja:

15:00 Sarajevo - Krupa
17:00 Široki Brijeg - Olimpik
Željezničar - Tuzla Siti

Tabela: Sarajevo 46, Široki Brijeg 41, Velež 40, Zrinjski 38, Željezničar 37, Tuzla Siti 36, Borac 35, Sloboda i Mladost DK 22, Radnik i Olimpik po 19 i Krupa 14. 

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм