ATV

Апарати за утврђивање здравственог стања

У Српској ускоро верификација медицинских уређаја

  • Извор: АТВ
  • 20.11.2023. 19:31

Репубика Српска коначно ће моћи сама да гарантује исправност најбитнијих медицинских апарата за утврђивање здравственог стања. Дијализни, ЕКГ уређаји, респиратори само су неки на листи оних који ће на провјеру једном годишње. Омогућено је то коначним увођењем уређаја у законску метрологију, али и овлашћивањем лабораторије која ће тај посао радити на територији Републике Српске.

"Настаје и обавеза здравствених устаниова у Републици Српској да приступе припремама и у наредном периоду наредних годину изврше верификацију тих мјерних уређаја. У принципу, основни задатак је појачана заштита пацијената, али истовремено и имаоца тих уређаја", рекла је Наташа Жунић, в.д. директора Републичког завода за Стандардизацију и метрологију.

До сада је само једна лабораторија у БиХ  имала овлаштење да испитује рад  важних апарата, али није била надлежна да то ради и у Републици Српској. Зато је једина гаранција за исправност и тачност апарата била ријеч добављача. 

"Републички завод за стандардизацију и метрологију доноси прописе о верификацији и утврђује периоде верификације, дефинише републичке жигове, тако да тијела из Федерације нису могла да пружају услуге баждарења, односно провјере тачности тих уређаја у Републици Српској, јер нису могли ни да стављају жигове који нису прописани у Републици Српској", рекла је Жунић.

У Федерацији БиХ тај посао обавља лабораторија Верлаб, одређена самоиницијативном одлуком Завода БиХ и акредитована у надлежном бх-институту. Разумно објашњење зашто до данас није уређена та област и у Републици Српској нико нема. 

Бивша управа Завода за стандардизацију и метрологију била је главни кочничар да се у Републици Српској испитују одступања у мјерењима медицинских инструмената. И у томе нису видјели проблем. Зато су одбијали иницијативе чак и Министарства здравља да се верификација ових инструменатза обавља на територији Републикие Српске.

Министар привреде и предузетништва кратко је поручио да је сав терет за кашњење на бившој управи, која је кадар Уједињене Српске. Република Србија ову област је уредила прије три, а Федерацвија БиХ прије девет година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:25 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    Ова напета и узбудљива драма истражује животну причу једног од свакако најозлоглашенијег криминалца на свијету.