Сједница предсједништва

Старјешине: Свесрпски сабор историјски догађај!

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 11:27

У Бањалуци је одржана сједница Предсједништва организације старјешина ВРС на којој су разматрана и питања значаја резултата Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

"ОСТА ВРС сматра да се ради о историјском догађају за цјелокупан српски народ, ма гдје он живио, а да ће се ефекти донесене Декларације о заједничкој будућности српског народа, одлука и закључака, судбоносно одразити на опстанак и постојање српског народа на свим просторима гдје он данас живи и ради. Најзначајнији домет Декларације се односи на чињеницу да је око исте постигнуто пуно свесрпско јединство легитимних представника српског народа и самог народа и заједничко дјеловање на утврђивању и реализацији српских националних интереса и што ни једна српска заједница више неће бити препуштена сама себи, напротив, о њој ће бринути цјелокупан српски народ кроз институционално дјеловање предвиђено Декларацијом и другим документима", саопштили су у Организацији старјешина.

Посебну вриједност представља и чињеница што се овом Декларацијом и другим документима који ће бити донесени, ни на који начин не наноси штета ни једном другом народу или заједници, већ се само ради о могућим начинима заштите интереса српског народа, који су кроз цијелу српску историју, а посебно у данашњим временима били угрожени. Свесрпска саборност је најчвршћа гаранција да Срби никада више не доживе погроме кави су се дешавали у даљњој, али, и ближој прошлости.

"Организација старјешина Војске Републике Српске очекује, прије свега, од Републике Српске и Републике Србије, да се у континуитету и без икаквих ограничења ради на имплементацији декларисаних опредјељења кроз стратегијско и оперативно дјеловање институција система власти и зато им даје пуну подршку, као и до сада. Напади и пријетње који и данас долазе из ФБиХ вјероватно неће престати ни у будућности, али, њима не треба више придавати никакав значај и пажњу, а умјесто тога треба се фокусирати на обезбјеђење и заштиту властитих интереса. Срби у Републици Српској данас више нису сами и постоји довољно кредибилних гаранција за заштиту националних интереса и права српског народа у складу са највишим демократским стандардима", саопштено је.

Организација старјешина Војске Републике Српске изражава посебно задовољство што Декларација садржи сва програмска опредјељења ОСТА ВРС утврђена у Платформи за дјеловање ОСТА ВРС, коју је донијела Скупштина ОСТА ВРС дана 09.04.2024. године.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм