ATV

Poruke iz Srpske

Šta je bio cilj izmišljene afere "Ikona"?

 • Izvor: ATV
 • 19.09.2023. 19:05

Izmišljena afera "ikona" imala je samo jedan cilj, da sa političke scene ukloni Milorada Dodika. To je poruka iz Republike Srpske dan nakon što je iz Tužilaštva BiH poručeno da neće biti nikakve istrage.

Mnogo je buke bilo, te 2020. kada je Milorad Dodik ministru inostranih poslova Rusije poklonio ikonu. Ne zna se ko je prvi potrčao da kaže da je ukradena, i da se u BiH desio diplomatski skandal - federalni mediji, opozicija u Srpskoj ili mediji bliski njima.

„I to su oni forsirali, opozicija posebno u Republici Srpskoj. Naravno, bošnjački portali, pa i pojedini portali u Republici Srpskoj. Da pokušaju upravo na taj način predstaviti Milorada Dodika, i naravno da to zloupotrijebe u pribavljanju nekih političkih poena. Od strane opozicije u Republici Srpskoj. Međutim nesu mogli dobiti bolji odgovor“, izjavio je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Bombastični naslovi medija naklonjenih opoziciji danima su pisali iste vijesti. Od naslova „Gdje je ikona Milorade i ko je ukrao“, do pozivanja na ostavku tada srpskog člana bh. Predsjedništva.

„I što je najgore, širili su laži o Miloradu Dodiku kada je on bio bolestan, kada se borio za život, kada nije mogao da se brani. On nije mogao da ustane iz postelje i da kaže to nije ta ikona. I sve što je poslije rekao i što je Milorad Dodik poslije govorio, to se potvrdilo tačnim“, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Najglasniji su bili opozicionari. Kao da su se takmičili u tome ko će prvi govoriti o blamu i sramoti.  Danas muk. Kažu nam u SDS-u i PDP-u da nemaju komentar. Bez riječi je i Jelena Trivić. Nešto je imao da kaže jedino Nebojša Vukanović. 

„Ako je tužilaštvo već reklo da nema tu, onda treba utvrditi kakvo je porijeklo ikone - kako se ona tu našla, gdje je na kraju završila. Zbog čega je ruski ministar spoljnih poslova Lavrov nju vratio“, rekao je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste „Za pravdu i red“.  

U decembru 2020. godine Milorad Dodik je poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu. Tada je ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo inostranih poslova da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone. Nakon tri godine utvrđeno je da ikona nije kulturno blago Ukrajine. 

Pratite nas i putem Vibera

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.