Идеја Бећировића и Комшића

Прослава тзв. Дана државности - провокација

  • Извор: АТВ
  • 20.11.2023. 19:05

Провокација. Тако у Републици Српској и данас коментаришу идеју Дениса Бећировића и Жељка Комшића да тзв. Дан државности БИХ прославе у Републици Српској.

Ни данас, никоме није јасно ни зашто би они славили дан ЗАВНОБИХ-а када Бошњака односно муслимана тада у Народноослободилачкој војсци готово није ни било.

У духу данашњег дана, када се обиљежава улазак српске војске у Бањалуку, Ненад Стевандић је поручио Бећировићу и Комшићу да не долазе у Српску. 

"Срби су много пута дочекали ослобођење, још је ред да дочекају уједињење, то је одговор и за овај 25. новембар, боље да не долазе", рекао је Ненад Стевандић, предсједник НСРС.

Шта се слави у Српској, добро је познато, поручује министар Данијел Егић. Српска каже по том питању има јасан став.

"Ми другима не можемо забранити да славе шта хоће ми имамо своје празнике и то ћемо и славити и сада и убудуће", рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Тзв. Дан државности провокација је и за породице погинулих. Кажу познато је да се у Републици Српској поистовјећујемо са 9. јануаром, али није познато зашто се у другом ентитету поистовјећују са 25. новембром кад за то не постоји ни историјско утемељење.

"Оно што је парадоксално још у свему је што су припадници друга два народа инсистирали, 90-их да се БИХ издвоји из Југославије, а сада би да обиљежавају тај датум који има везе са бившом државом мислим да је крајња провокације да се Мркоњић Граду слави тај тзв. Дан државности", рекла је Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Тај дан се годинама обиљежава у другом ентитету. Још један је то апсурд и предмет подјела. Посебно јер славе ЗАВНОБиХ док истовремено мијењју називе улица које носе имена српских антифашиста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм