Професор

Перишић: Дипломатска офанзива Српске разбила покушаје њеног изоловања

  • Извор: СРНА
  • 03.03.2024. 13:25

Запад жели да блокира Републику Српску, да је стави под санкције и изолује, а дипломатска офанзива Српске посјетама предсједника Милорада Додика Русији, Бјелорусији и Турској разбила је те покушаје изоловања, рекао је Срни професор геополитике на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић.

Оцјењујући Додикову посјету Турској и учешће на Анталија дипломатском форуму, он је рекао да је Република Српска посљедњих година створила своју спољну политику коју персонификује предсједник Републике Српске.

"Додик практично даје тон српској дипломатији која је нешто ново у Републици Српској и нешто што ранијих година није постојало", истакао је Перишић и додао да је сасвим логично то што је Додик присуствовао на међународном форуму у Турској.

Према његовим ријечима, та нова српска дипломатија има продор у оним дијеловима свијета који се одвајају од Запада, а то су Мађарска, Русија, Бјелорусија, Турска, Азербејџан, као и све државе које су направиле отклон од НАТО-а, ЕУ и Запада уопште.


"Напад на Додика - алиби за деинституционализацију Српске"

"Да тог контекста одвајања од Запада нема, тешко би било Републици Српској да искаже своју политику. Ово је велика побједа Српске зато што је добила своју спољну политику, зато што има своју дипломатију и то су велики кораци", сматра Перишић.

Он је нагласио да Република Српска вјешто користи то што је Турска направила дистанцу у односу на НАТО и Запад, додајући да би та сарадња у наредном периоду требала бити боља, док су у исто вријеме односи Сарајева и Анкаре на најнижим гранама зато што Сарајево гледа у Вашингтон.

"Турска није дала агреман амбасадору БиХ и то је опомена Анкаре Сарајеву да се окрену правим политикама, а не да слиједе НАТО и Вашингтон", рекао је Перишић.

Он је подсјетио да Република Српска има сарадњу са великим свјетским и регионалним силама, као и са државама попут Мађарске и Словачке, за које је рекао да су пукотине у НАТО-у, што уједно значи да је Српска разбила покушаје изоловања и блокаде.

"Тиме се касније стварају основе за економску сарадњу са свим земљама. Политика разбија окове да би касније створила кораке за економску сарадњу са свим земљама у које предсједник Додик иде у посјету и разговара", рекао је Перишић.


Обавеза српског народа да очува сјећање на пале борце

Обавеза српског народа да очува сјећање на пале борце

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на Дипломатском форуму у Анталији састали су се са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, мађарским премијером Виктором Орбаном и министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

Додик и Цвијановићева су разговарали и са министром иностраних послова Словачке Јурајем Бланаром, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Пратите нас и путем Вибера