Gradiška

Pečenje pod lupom inspektora

  • Извор: Глас Српске
  • 18.08.2023. 11:14

Nakon više od mjesec dana pečenje i druge delikatese od svinjskog mesa naći će se na trpezama za svadbe, krštenja i druga narodna veselja, zbog čega će inspekcija u Gradišci pooštriti kontrole restorana, svadbenih salona i pečenjara.

Veterinarski inspektor u Gradišci Bojan Mirjanić najavio je da će na području grada, zbog pojave afričke kuge svinja, u narednom periodu biti pooštrene inspekcijske kontrole pripreme hrane od svinjskog mesa.

- Inspektori će ciljano kontrolisati namirnice životinjskog porijekla. Ugostiteljski objekti mogu prodavati i posluživati pečeno svinjsko meso samo ako je ono od svinja koje su zaklane u registrovanim klanicama - rekao je Mirjanić.

Dodik potpisao Ukaz

Dodik potpisao Ukaz

Naglasio je da je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naložilo pojačane inspekcijske kontrole te da će u ovom slučaju biti formiran i tim od sedam gradskih inspektora, koji čine tri veterinarska te dva inspektora za hranu i dva tržišna inspektora.

- Potrebna je dodatna ozbiljnost svih u lancu, od uzgoja svinja do pripreme svinjskog mesa za ishranu, da bi bilo spriječeno širenje afričke kuge, a posebno nakon što su na snagu stupile nove ublažene mjere koje se odnose na prevoz i klanje svinja u zaraženim i ugroženim područjima - naglasio je Mirjanić.

Opasne ideje o imovini: Prijedlog lidera SDS-a put ka obesmišljavanju Srpske

Opasne ideje o imovini: Prijedlog lidera SDS-a put ka obesmišljavanju Srpske

On kaže da će svi kojima je u interesu da se sačuva stočni fond i spriječi velika ekonomska šteta morati da shvate šta znači dobra veterinarska praksa koja se ogleda u biosigurnosnim uslovima na farmama i označavanju životinja ušnim markicama, ali i šta znači obezbijediti uvid u praćenje namirnica životinjskog porijekla od uzgajivača do potrošača.

Ugostitelj iz Gradiške Amir Džamastagić kaže za “Glas” da u njegovom svadbenom salonu duže od mjesec, odnosno od pojave virusa u gradu na Savi, nije služeno svinjsko meso.

- Služili smo teletinu i piletinu, a prije dva dana smo dobili zvanično obavještenje da je sada dozvoljena prodaja i služenje svinjskog mesa. Postoji protokol, put kojim moramo raditi i kada budu ispunjene sve te norme započećemo sa služenjem, s tim da to zavisi i od domaćina koji organizuju slavlje - rekao je Džamastagić i dodao da su i ranije služili meso svinja koje su bile registrovane, odnosno  koje su imale ušnu markicu.

Nije sahranjen: Tijelo trostrukog ubice već sedam dana niko ne želi preuzeti!

Nije sahranjen: Tijelo trostrukog ubice već sedam dana niko ne želi preuzeti!

U pečenjari “Kotur” u Gradišci juče su nakon više sedmica ispekli prve prasiće, jer su dan ranije dobili odobrenje.

- Afrička kuga nam je svima nanijela štetu i smanjila obim posla. Podržavamo sve mjere i stroge kontrole, plasiramo zdravo, pregledano meso. Svima nam je u interesu da ova situacija što prije bude završena, jer ovo nikome ne ide u prilog. U prethodnim sedmicama pekli smo isključivo piletinu i jagnjad, a vjerujem da potražnja za svinjetinom ni sada, uprkos dozvolama, neće biti velika, jer se ljudi plaše - rekli su u pečenjari “Kotur”.

Mjere

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge, bacanja zdravog mesa, ali i manje štete na farmama krajem prošle sedmice dozvolilo prodaju i klanje svinja u sredinama gdje je bolest registrovana. Dozvoljeno je i pečenje prasića na ražnju, ali u strogo kontrolisanim uslovima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.