Бањалука

Нижу се осуде Рајлијевог притиска на рад АТВ-а

 • Извор: АТВ
 • 21.01.2024. 19:30

Дани пролазе али не и реакције на писмо које је британски амбасадор у БиХ упутио глaвном и одговорном уреднику АТВ-а.

Згрожена је i академска заједница Републике Српске. Потез Џулијана Рајлија многе је шокирао, а све је јасније да се ради о притиску на рад АТВ-а.

"Ја и овом приликом испред академске заједнице Републике Српске и испред академске заједнице Универзитета у Бањалуци позивам све и политичке представнике и амбасаде и државе да се суздрже од таквих притисака и да дозволе да сви радимо свој посао најквалитетније и најпрофесионалније могуће", каже професор Радослав Гајанин.

За оне који су можда пропустили овај преседан у дипломатији: Рајли је писао главном и одговорном уреднику АТВ-а Милијани Кос због прилога о британским санкцијама маркетиншкој агенцији Маниа.

Од свега што је рекао, фрапантна је реченица да ће, ако наставимо са оваквим извјештавањем, о томе обавијестити надлежне органе.

"Покушава да уређује уређивачку политику једног приватног медија. И не само да покушава да уређује него и таргетира и ставља мету на челу и главном одговорном уреднику и новинару који је радио тај прилог. Колико је мени познато, као неко ко је имао прилику да се бави тим послом, ја до сада нисам видјела да један амбасадор акредитован у некој земљи да наступа на тај начин", каже професор на Факултету политичких наука Нина Сајић.

И све то зато што смо споменули шефа политичког одјељења у амбасади Хелен Флукер.

Одговор на питање да ли је Флукер у извјештају означила Маниу као ону коју треба санкционисати, нисмо добили. И тако је све почело.

"Наравно то је директна пријетња новинарима. Мислим да бисте то требали објављивати. Јер заиста је шокантно. Мислим да просјечан Британац нема представу о томе шта британска влада ради у БиХ, и они тако нешто не подржавају", рекао је за АТВ британски истраживачки новинар Кит Кларенбер.

Потез Рајлија осудили су у Удружењу новинара Републике Српске.

Све то мора да је стигло и до амбасадора, као и писмо Милијане Кoс у којем му је јасно поручила да на уређивачку политику АТВ нико не може да утиче. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Револуција 1917 (Р)

  ''Револуција 1917 (Р)

 • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

  ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.