Делегат Клуба Срба у Дому народа

Ковачевић: Српска потписник Дејтона, ПИК не постоји у овом споразуму

 • Извор: РТРС
 • 20.06.2024. 15:04

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да Савјет за имплементацију мира не постоји у Дејтонском мировном споразуму и да нико није обавезан да поштује и уважава ставове ПИК-а јер они никога не обавезују.

- Ми из Републике Српске, која је потписник Дејтонског споразума и његових анекса, смо много пута пажљиво читали Споразум и нигдје, ни у једном анексу или било гдје, нисмо наишли на постојање ПИК-а - рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да је Република Српска опуномоћила Савезну Републику Југославију да, на основу женевских и њујоршких принципа у чијој је изради активно учествовала, у име Српске потпише Дејтонски споразум.

- Док СРЈ није имала ту врсту пуномоћи, није била ни релевантан саговорник у Дејтону и Паризу - навео је Ковачевић.

Он је додао да је Република Српска потписала све анексе Дејтонског споразума, укључујући и Анекс 4 - Устав БиХ и Анекс 10 који дефинише именовање, надлежности и права високог представника.

Када је ријеч о позиву ПИК-а Републици Српској да "одустане од штетне политике непризнавања виског представника", Ковачевић је рекао да Српска поштује Дејтонски споразум, а у БиХ тренутно, у складу са Анексом 10 овог споразума, високи представник не постоји.

- У Анексу 10 пише да се високи представник бира на начин да стране потписнице овог анекса, а то су Република Српска, Србија, ФБиХ, Хрватска и заједничке институције БиХ, треба да постигну споразум, који није постигнут, а да послије тога треба да услиједи релевантна резолуција Савјета безбједности УН, а то ништа није испоштовано. Поштујући Дејтонски споразум и Анекс 10, тренутно у БиХ не постоји високи представник. Ми не можемо одустати од било какве "лоше или негативне политике" из разлога што не можемо одустати од Дејтонског споразума. Ми на томе инсистирамо и нећемо престати да инсистирамо - поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска у БиХ у Дејтонском споразуму унијела и суверенитет и интегритет и да данас има унутрашњи суверенитет и интегритет унутар дејтонске БиХ.

- То никаква саопштења и закључци не могу да промијене, већ само стране, а то су Република Српска и ФБиХ. Српска ових дана има одређене приједлоге за ФБиХ и то је нешто о чему ћемо разговарати - рекао је Ковачевић.

Он је поручио да не постоји рушилачки поход Републике Српске на Дејтонски споразум, већ јасна намјера да се очува овај споразум на начин на који је написан, а не онако како га неко произвољно тумачи.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм (Р)

  ' ''Филм (Р)

 • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

  Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.