ATV

"Rusija cijeni saradnju sa Srpskom"

Kalabuhov: Otvaranjem konzulata u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

 • Извор: СРНА
 • 25.01.2023. 11:36

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci.

"Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja“, rekao je Kalabuhov u Srpcu gdje je u manastiru Osovica prisustvovao redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva - odjeljenja u Republici Srpskoj.

On je rekao da podržava rad IPPD-a koje aktivno radi na očuvanju pravoslavlja više od stotinu godina, kao i odbrani tradicionalnih vrijednosti koje vijekovima baštine ruski i srpski narod, saopšteno je iz Udruženja.

"Hvala vam na podršci Rusiji u međunarodnoj areni. Želio bih da naglasim potrebu za ujedinjujućim inicijativama, s ciljem jačanja klime tolerancije, saradnje i međunarodnog razumijevanja državotvornih naroda u BiH“, rekao je Kalabuhov, prenijevši pozdrave u ime Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sve u BiH mora biti rezultat dogovora političkih snaga i pojedinaca.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Kalabukov je rekao da je jasno da to nije rat lokalnog karaktera.

"Svjedoci smo vrlo interesantnih istorijskih događaja i ono što se dešava u Ukrajini nije neki lokalni konflikt, već egizistencijalna bitka, jer je cilj Zapada da eliminiše Rusiju", tvrdi Kalabukov.

Predsjednik Odjeljenja IPPD u Republici Srpskoj Miladin Mitrović rekao je da ovo društvo, saglasno svojim odredbama, nastavlja rad usmjeren na očuvanje civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje propovijeda pravoslavna vjera.

"Јedan od prioritetnih zadataka ostaje čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda u svim sferama društvenog života. Višegodišnja saradnja našeg udruženja sa partnerima iz Rusije u nauci, obrazovanju, ekonomiji, kulturi i drugim oblastima sve je vidljiviija u Republici Srpskoj“, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da Društvo želi doprinijeti očuvanju i jačanju veza Srpske i Srbije, kao i jačanja naconalnog identiteta srpskog naroda.

 • 21:30 Филм: Балкан није мртав (12+)

  Балкан није мртав' је македонски филм из 2012. године у режији Александра Поповског.

 • 23:00 Серија: Сашина екипа (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм