Стевица Деђански

"Ескобар нападима на Српску показује бесрамље и непоштовање међународног права"

 • Извор: СРНА
 • 17.03.2024. 14:28

Политички аналитичар из Београда Стевица Деђански сматра да се на најновије нападе замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара на Републику Српску не треба превише обазирати, јер то само показује бесрамље и непоштовање међународног права.

"Да је Ескобарова изјава другачија била би забрињавајућа, јер би то значило да је Република Српска одустала од одбране Републике Српске, да је сама радила против себе. А овако, када неки политичар или изасланик као што је Ескобар то каже, требамо примит к знању, али не обазирати се превише", рекао је Деђански Срни.

Он је навео да је Ескобар човјек који има "образа" да пријети Републици Српској и да пријети да ће НАТО очувати БиХ, као да је БиХ чланица НАТО-а.

"То показује њихово бесрамље и непоштовање међународног права. Друго, то имплицира да неко са наше стране жели да се бави кршењем међународног права, а познато је да смо ми, у ствари, они који поштују међународно право, Дејтонски споразум, Резолуцију УН 1244 /о Косову и Метохији/ и све остале резолуције", истакао је Деђански.

Он је оцијенио да је Ескобар човјек који глуми храброст у медијима ничим изазван, а тамо гдје би требало да покаже неку чврстину, као на примјеру премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, који је њихов продукт, не може ништа да уради.

Чак је, подсјетио је Деђански, дошло до тога да је Ескобар рекао раније "да ће Косово морати да примијени Бриселски споразум, са Куртијем или без", али се види да је Курти још ту и да прави све веће проблеме, што говори о значају и снази Ескобара.

Што се тиче Ескобарових критика на рачун подршке Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика кандидату за америчког предсједника Доналду Трамп, он је истакао да је та подршка суверено право сваког политичара и грађанина, али и сваке државе да мисли с ким би боље сарађивала.

"Наравно да се нико не мијеша у изборе у другим земљама, нисмо ми Американци и западне силе, али је чињеница да би са Трампом било кудикамо боље у цијелом свијету. Да подсјетимо да је Трамп био једини предсједник САД који у свом мандату није започео нити водио ниједан рат, што значи да има другачији приступ", рекао је Деђански.

То не значи, каже он, да би Трамп промијенио америчку политику у корист Срба, али довољно је да не користи политику против Срба, него да се покуша наћи неко договорно рјешење.

Деђански је рекао да садашњој америчкој администрацији Џозефа Бајдена све смета, јер они желе да ураде апсолутно све што је против интереса Срба у региону, а поготово Србије и Републике Српске.

"Мислим да им и због тога највише смета Додик, јер он умије да им каже оно што јесте, држећи се међународног оквира. Покушавају да га испровоцирају да нешто уради ван тог оквира, али видимо да он прилично добро успева то да ради и балансира у односима са Западом, пре свега са /мађарским премијером Виктором/ Орбаном, али и са Истоком, нашим пријатељима, говорим о /руском предсједнику Владимиру/ Путину", навео је Деђански.

Тако да, каже Деђански, Запад и Америка могу само да се нервирају и да пријете.

"Али, ми не смемо да им дамо повод кршећи нешто, па да се ухвате за то, да могу да интервенишу. А остало - пси лају, каравани пролазе. Доћи ће и њима крај врло брзо, мислим том свјетском поретку, а ми онда треба да нађемо наше мјесто", рекао је Деђански.

Ескобар је за Радио "Слободна Европа" рекао да се осиромашени ентитет са 750.000 људи не може супротставити НАТО-у, да БиХ може имати безбједносне гаранције НАТО-а, те да нема мјеста за страх од тога што је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да прижељкује побједу Доналда Трампа на изборима за предсједника САД и да не би оклијевао да прогласи независност.

Пратите нас и путем Вибера

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:45 Филм

  ''''Филм

 • 00:55 Ноћни програм

  Ноћни програм