Предсједник Републике Српске

Додик: За Српску је Русија партнер и политички истомишљеник

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 13:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио се руском амбасадору у БиХ, предсједнику Русије и шефу руске дипломатије на отварању Канцеларија Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.

"Хвала вам што сте са нама, уз Републику Српску у овом тренутку. Тренутку који је специфичан по свему. Исказујући жељу да се овдје отвори канцеларија, захваљујем се амбасадору који је уложио велике напоре, није посустао и није одустао, да прође кроз бројне процедуре које су биле изазовне, у оваквим временима да се то деси. Када бих кињио, рекао бих да је била сувишна прича о Предсједништву БиХ, министри иностраних послова, јер они ово не доживљавају као ми. Ми то доживљавамо као емоцију. Није овдје само дипломатско представништво, него је у питању Руска Федерација. Захваљујем се господину Путину и Лаврову, за прилику да често можемо да размијенимо разне информације", рекао је Додик.

Он је поручио да је за Републику Српску Русија партнер и политички истомишљеник.

"У њој видимо правичну страну данашњег времена. Сматрам да Владимир Путин не само да је велики лидер, него је и национално богатство Русије. Човјек који несумњиво воли свој народ и државу, самим тим и друге људе. Зато све пријетње које би могли да чујемо са неке друге стране која је острашћена, пријети, која покушава на основу страдања људи негдје у Украјини, продужи егоистичну политику наметања рјешења. Сигуран сам да Путин данас, као и увијек, је на страни мира. Али, мира који подразумијева одбрану државних и националних интереса", рекао је Додик.

Он је поручио да Српска није дозволила увођење санкција Русији када то многи нису ни знали или су то урадили на своју штету.

"Видимо да запад више није што је био, имају много проблема. Упали су у нешто што смо гледали много пута. Када сте љути и губите хоћете све, па кажу ко није с њима онда је против. Ми нисмо с њима у увођењу санкција, а против њих не можемо да стигнемо да будемо јер су толико експанзивни да сами демантују причу о руском малигном утицају. Једини малигни утицај добијамо од оног смрада америчког амбасадора који сваки дан брука и себе и Америка. Мијеша се у унутрашње ствари БиХ без имало основа".

Додик је исказао захвалност читаве Републике Српске и поручио да и ми имамо наше снове.

"Знамо да сањамо, али знамо и да их реализујемо. Подијелићемо их са нашим руским пријатељима који су показали да нас разумију и хоће да нас схвате. Једини свједок који је остао на изворним тумачењима Дејтонског споразума је Русија. Сви други су ушли у ревизију Дејтона кривећи друге због пропасти концепта који су покушали да реализују намећући стереотипе који то нису", рекао је Додик.

Он је поручио да Срби савршено добро знају гдје су и шта раде. Истакао је да су у ФБиХ прихватили интервенцију страног фактора која разбија БиХ.

Предсједник Српске је поручио и да ће од отварање ове канцеларије одређени направити завјере.

"Не вјерујем у теорије завјере, али вјерујем у завјеру. Запад предвођен Британијом и Америком има завјеру против српског народа. Има завјеру и против других, јер те народе хушка једне на друге и не дозвољава им да се договоре. То је стара максима, завади па владај", рекао је Додик.

"Хвала амбасадоре. Сада ћете имати прилику да овдје проводите више времена. Ви сте стара и велика дипломатије. О односима у БиХ обавјештаваћемо се у нашим међусобним разговорима. На нивоу БиХ је потпуно неоправдано стигматизовање руске стране. То није БИх, то су припадници само једног народа", поручио је Додик.

Он је истакао да је став БиХ само онај у којем је уграђен став српског и хрватског народа. Ако нема тога, онда то није БиХ, него нека имагинација.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм